Skip to main content
Opettajaportaali

Opettajan työkalulaatikon kuvake Opettajan työkalupakki

Tällä sivulla kerrotaan opiskelijoille mahdollisista eduista, joita saksiliitoksilla voi olla kilpailuroboteissa. Pyydä oppilaita ennen tämän sivun lukemista pohtimaan, milloin voisi olla hyödyllistä suunnitella robotti, jossa on saksilinko, ja kirjoittaa nämä ideat suunnitteluvihkoonsa. Kun oppilaat ovat kirjoittaneet ideansa, lue tämä sivu läpi koko luokan.
Kuvassa oleva VEX IQ -rakenne on yksi esimerkki saksien käyttämisestä, johon on lisätty moottori nostimen voimanlähteenä. Koska se on liikkumaton, tämä esimerkki ei ole kilpailuvalmis, mutta tämä valittiin korostamaan moottorin lisäämistä Grabber-tyyppiseen laitteeseen. Käytä Motivoi keskustelua koskevia kysymyksiä saadaksesi opiskelijat pohtimaan muita saksilinkosovelluksia roboteilleen.

Moottoroitu saksinostin
Moottoroitu saksivivusto

Suunnittelu saksiliitoksilla

Voit käyttää suunnittelussasi saksilinkoa, kun sinun on muutettava robotin muotoa ja kokoa tietyn tehtävän suorittamiseksi. Saksivivustot sisältyvät usein robottirakenteisiin, joissa on hammaspyörät ja lineaariset liukukannattimet, jotta niiden liikettä voidaan ohjata moottorilla. Tästä voi olla hyötyä suunniteltaessa robottia kilpailuja varten.

Saksilinko on hyödyllinen monissa robottisovelluksissa.

  • Saksivivustolla voidaan lisätä robotin korkeutta.

  • Jos robottisi on aloitettava kompaktista, mutta venytettävä vaakatasossa, voit lisätä sen leveyttä saksivivustolla.

  • Saksivivusto voi laajentaa robotin ulottuvuutta, jos robotin täytyy poimia esineitä ja sijoittaa ne sitten eri paikkoihin.

Motivoi keskustelua -kuvake Motivoi keskustelua

K: Mitä luulet valokuvan moottoroidun saksin vivuston tekevän?
A: Se todennäköisesti tarttuu tai puristaa jotain kuten Grabber, mutta se saa voimansa moottorista.

K: Luuletko, että tällainen robotti voittaa kilpailun?
A: Se riippuu pelistä, mutta yleensä tämä robotti ei voi ajaa ympäriinsä tai tehdä paljon muuta kuin nipistää. Joten näyttää epätodennäköiseltä saada montaa pisteitä.

K: Mitä muuta tähän saksinostimeen voisi lisätä, voimansiirrolla varustetun alustan lisäksi, jotta robotti olisi kilpailukykyisempi?
A: Vastaukset vaihtelevat todennäköisesti, mutta yksi parhaista vastauksista on todennäköistä, että hissin yläosaan voitaisiin lisätä taso. Näin peliesineitä tai muita robotin osia voidaan siirtää ylös ja alas tarpeen mukaan. Muita vastauksia voivat olla paremmat päät nipistämistä ja pitämistä varten tai parempi pohja, jonka avulla saksilinkki voi tarttua, pitää ja siirtää esineeseen.

K: Kuinka käyttäisit saksivipua kilpailurobotissa?
A: Vastaukset saavat todennäköisesti inspiraation kolmesta tällä sivulla luetellusta sovelluksesta, ja se on tarkoitettu. Pyydä oppilaita lisäämään omat tietonsa siitä, miten linkki toimisi ja kuinka siitä olisi hyötyä robotin suunnittelulle.

Laajenna oppimiskuvaketta Laajenna oppimistasi

Laajenna tätä toimintaa miettimällä, minkä tyyppisiä pelielementtejä olisi helpoin ja vaikein poimia ja siirtää saksilaitolla. Joitakin esimerkkejä varsinaisista kilpailupelielementeistä löytyy VEX-sivustolta nähdäksesi nykyiset pelielementit ja aiemmat pelielementit.

Jos haluat yhdistää tämän toiminnan robotiikkakilpailuihin, pyydä oppilaita liittymään robotiikkakilpailujoukkueeseen. Lisätietoja tämän vuoden kilpailusta löytyy Robotics Education & Competition Foundation (REC) -verkkosivuilta. VIQC Hub -sovellus on myös ladattavissa ja on ihanteellinen kilpailukumppani joukkueille, katsojille ja tapahtumasuunnittelijoille, jotka ovat mukana VEX Robotics Competitionissa! Katso lisätietoja ja lataa sovellus täältä.

Motivoi keskustelua -kuvake Motivoi keskustelua - Johtopäätös

Päätä tämä osio ottamalla oppilaat mukaan koko luokan keskusteluun. Pyydä oppilaita kertomaan ajatuksensa saksilinkkien arvosta kilpailuroboteissa ja tekemään yhteenveto siitä, mitä he ovat oppineet tästä osiosta. Kannusta oppilaita jakamaan kommenttejaan suunnittelumuistikirjoistaan.