Skip to main content
Tanári portál

Tanári eszköztár ikonra Tanári eszköztár

Ez az oldal tájékoztatja a hallgatókat az ollós kötések lehetséges előnyeiről a versenyrobotokon. Mielőtt elolvasnák ezt az oldalt, kérd meg a tanulókat, hogy gondolják át, mikor lehetne hasznos ollós kötésekkel rendelkező robotot tervezni, és írják le ezeket az ötleteket a mérnöki füzetükbe. Miután a tanulók leírták ötleteiket, egész osztályként olvassák végig ezt az oldalt.
A képen látható VEX IQ konstrukció egy példa az ollós tengelykapcsolók használatára motorral kiegészítve a felvonó meghajtására. Mivel mozdulatlan, ez a példa nem versenykész, de ezt azért választottuk, hogy kiemeljük a motor hozzáadását egy Grabber-szerű eszközhöz. Használja a Motiválj beszélgetést kérdéseket, hogy a tanulókat elgondolkodtassa az ollós kötések egyéb alkalmazásairól a robotjaik számára.

Motoros ollós emelő
Motoros ollós rudazat

Tervezés ollós összekötőkkel

Használhat ollós összekötőt a tervezésben, ha meg kell változtatnia a robot alakját és méretét egy adott feladat elvégzéséhez. Az ollós tengelykapcsolók gyakran szerepelnek a fogasléces fogaskerekekkel és lineáris csúszókonzolokkal ellátott robottervekben, így azok mozgását motorral lehet vezérelni. Ez hasznos lehet, ha versenyekre szánt robotot tervezünk.

Az ollós rögzítés sok robotalkalmazásban hasznos.

  • Ollós összekötővel lehet növelni a robot magasságát.

  • Ha a robotot kompaktnak kell kezdenie, de vízszintesen ki kell nyúlnia, akkor ollós rögzítéssel növelheti a szélességét.

  • Az ollós függesztőkar kiterjesztheti a robot hatótávolságát, ha a robotnak tárgyakat kell felvennie, majd különböző helyekre kell helyeznie.

Motiválni vita ikonra Motiválja a beszélgetést

K: Mit gondol, mit csinál a képen látható motoros olló?
A: Valószínűleg megragad vagy megszorít valamit, mint a Grabber, de motor hajtja.

K: Szerinted egy ilyen robot valószínűleg megnyer egy versenyt?
A: Ez a játéktól függ, de általában ez a robot nem tud körbevezetni és nem tud mást csinálni, mint csípni. Tehát nem valószínű, hogy sok pontot szerez.

K: A hajtáslánccal rendelkező alvázon kívül mit lehetne még hozzátenni ehhez az ollós emelőhöz, hogy a robot versenyképesebb legyen?
A: A válaszok valószínűleg eltérőek lesznek, de az egyik legjobb válasz valószínűleg az, hogy egy emelvényt lehetne a felvonó tetejére helyezni. Ez lehetővé tenné, hogy a játéktárgyakat vagy a robot más részeit szükség szerint fel-le mozgassák. Egyéb válaszok lehetnek a jobb végek a becsípéshez és a megtartáshoz, vagy egy jobb alapot, amely lehetővé teszi az ollós rögzítőelemek megragadását, megtartását és mozgatását.

K: Hogyan használna egy ollós összekötőt egy versenyroboton?
A: A válaszok valószínűleg az ezen az oldalon felsorolt ​​három alkalmazásból merítenek ihletet, és ez a szándék. Kérje meg a tanulókat, hogy adják hozzá saját adataikat arról, hogyan működne a kapcsolat, és ez milyen előnyökkel járna a robot tervezésében.

Bővítse ki a tanulást ikont Bővítse tanulását

Ennek a tevékenységnek a bővítéséhez gondolja át, hogy milyen típusú játékelemeket lenne a legkönnyebb és legnehezebb felvenni és mozgatni ollós kötéssel. Néhány példa a tényleges versenyjáték elemeire, látogasson el a VEX webhelyére, ahol megtekintheti a aktuális játékelemeket és korábbi játékelemeket.

Ha ezt a tevékenységet a robotika versenyekkel szeretné összekapcsolni, kérje meg a tanulókat, hogy csatlakozzanak egy robotika versenycsapathoz. Az idei versenyről bővebb információ a Robotics Education & Competition Foundation (REC) honlapjántalálható. A VIQC Hub alkalmazás letölthető, és ideális versenytárs a VEX Robotics Competition-ben résztvevő csapatok, nézők és rendezvényszervezők számára! Tekintse meg az alkalmazással kapcsolatos további információkat és töltse le itt.

Motiválni vita ikonra Motiválja a beszélgetést - Következtetés

Fejezd be ezt a részt úgy, hogy bevond a tanulókat egy egész osztályos beszélgetésbe. Kérje meg a tanulókat, hogy osszák meg gondolataikat a versenyrobotokon alkalmazott ollós kötések értékéről, és foglalják össze, mit tanultak ebből a részből. Bátorítsa a tanulókat, hogy osszák meg észrevételeiket a mérnöki jegyzetfüzetükből.