Skip to main content

SZÁRMAZIK Labs
Tesztágy - VEX IQ érzékelők

Tanári portál

Olvassa el a színérzékelőt

Ha többet szeretne megtudni a távolságérzékelőről, kérje meg az Olvasót, hogy szervezze meg, hogyan olvassa el a csoport a VEX Library VEX IQ Color Sensor cikket. Ez a cikk bemutatja, hogyan működik a színérzékelő és hogyan használható.

Programozás a színérzékelővel

Kérje meg a programozót, hogy nyissa meg a VEXcode IQ  -t, és kövesse az alábbi lépéseket:

 • Kezdje a Testbed sablon példaprojektjének megnyitásával a VEXcode IQ-ból.

 • Ha segítségre van szüksége a példaprojekt megnyitásához, tekintse meg a Példaprojektek és sablonok használata oktatóvideót.

 • Készítse el a következő projektet, és mentse el (macOSWindowsChromebookiPad) színérzékelőként:

Tesztelje a színérzékelőt

A teszter csatlakoztassa a VEX IQ Braint a számítógépéhez, majd kövesse az alábbi lépéseket:

 • Töltse le a projektet az IQ Robot Brainbe.

 • Futtassa a projektet annak jelentéséhez és kinyomtatásához, ha egy objektum közel van, és ha van, akkor milyen színű a közeli objektum.

 • Ha segítségre van szüksége egy projekt letöltéséhez és futtatásához, tekintse meg a Projekt letöltése és futtatása oktatóvideót.

 • Az érzékelő tesztágyon való viselkedésével kapcsolatos megfigyelései és a leolvasásból származó információk alapján válaszoljon a következő kérdésekre, és kérje meg a felvevőt, hogy dokumentálja azokat a mérnöki jegyzetfüzetében:

  1. Jelenti-e a színérzékelő, hogy egy objektum milyen messzire használ egy értéktartományt? Vagy csak 1 (IGAZ) vagy 0 (HAMIS) értékkel tudja jelezni, hogy egy objektumot észlelt-e?

  2. Hány különböző színt tud jelenteni a színérzékelő az IQ-agynak?

Tanári eszköztár ikonra Tanári Eszköztár - Válaszok

A következő válaszok eltérőek lehetnek:

 1. A színérzékelő bináris értékként (0-FALSE vagy 1-TRUE) jelzi, hogy észlel-e egy közeli objektumot. A távolságérzékelő egy értéktartományt használva képes jelenteni, milyen messze van egy objektum.

 2. Ha a tanulók megszámolják a Szín érzékeli blokkban felsorolt ​​színeket, akkor valószínűleg azt a választ kapják, hogy a Színérzékelő 14 lehetséges színt jelez. A színérzékelő azonban a 14 szín közül csak 12-nek a nevét jelenti, amelyeket akkor tanul meg, ha a szín blokkra hivatkozik. Így a Color Sensor 14 színt képes érzékelni, majd 12 színnévbe kategorizálja azokat, amelyek jelenthetők. Ezenkívül a színérzékelő képes a színárnyalat értékét fokban kifejezni. Ha a Hue of blokkra hivatkozik, látni fogja, hogy 0 és 360 fok közötti értékeket tud jelenteni. Ezen válaszok bármelyike ​​elfogadható, de technikailag a színnevek jelentésekor a színérzékelő összesen 12-t tud jelenteni a Color of blokk használatával.

Programozza be a színérzékelőt a fényerő érzékelésére

Nyissa meg a VEXcode IQ-t, és kövesse az alábbi lépéseket:

Tesztelje a színérzékelő képességét egy vonal követésére

Csatlakoztassa a VEX IQ Braint a számítógépéhez, majd kövesse az alábbi lépéseket:

 • Töltse le a projektet az IQ Robot Brainbe.

 • Keressen vagy hozzon létre egy sötét/fekete vonalat egy egyébként tiszta fehér/világos felületen.

 • Helyezze el a tesztágyat úgy, hogy a színérzékelőt néhányszor előre-hátra mozgassa a vonalon és a világosabb felület felé.

 • Futtassa a projektet a jelentéshez és a nyomtatáshoz, ha a színérzékelő sötétséget (a vonalon) vagy fényességet (vonalon kívül) észlel.

 • Ha segítségre van szüksége egy projekt letöltéséhez és futtatásához, tekintse meg a Projekt letöltése és futtatása oktatóvideót.

 • A Fényerő projekt futása közben fordítsa a színérzékelőt lefelé a vonalra és a felületre, majd lassan mozgassa előre-hátra.

 • Nézze meg a Brain képernyőjét a nyomtatott jelentésekért.

 • Az érzékelő viselkedésével kapcsolatos megfigyelései és a leolvasásból származó információk alapján válaszoljon a következő kérdésekre, és kérje meg a felvevőt, hogy dokumentálja azokat a mérnöki jegyzetfüzetében:

  1. Milyen forgatókönyv esetén használhat színérzékelőt egy vonal észlelésére és/vagy követésére?

  2. A fenti példaprojektben, amikor az agy „Off the line” feliratot ír ki, mit jelent ez az észlelt fényerő szempontjából?

Tanári eszköztár ikonra Tanári Eszköztár - Válaszok

A következő válaszok eltérőek lehetnek:

 1. A színérzékelővel egy vonalat lehet észlelni vagy követni egy versenyhelyzetben, hogy a pályán lévő vonalakat útmutatásként használhassa. A vonalak észlelése és követése fontos lehet robotok gyártásánál vagy raktározásánál is, ahol a vonalak a megállási pontok jelzésére szolgálnak (hogy ne ütközzenek polcokkal vagy más felületekkel) vagy a raktár körüli útvonalak kijelölésére (hogy a robotoknak ne kelljen navigálniuk). maguknak helyek között). Természetesen számos további válasz is lehetséges, beleértve az önvezető autók azon képességét, hogy a sávon belül maradjanak az utakon.

 2. A Brightness projektben a Testbednek ki kellett volna nyomtatnia az "Off the line" feliratot, ha az észlelt fényerő 25%-nál nagyobb volt. A fehér vagy világos színű felület fényereje valószínűleg nem alacsonyabb 25%-nál – csak a fekete vonalnak kell.

Tanári eszköztár ikonra Tanári eszköztár - Hibaelhárítás

A színérzékelővel végzett munka során előfordulhatnak olyan esetek, amikor az nem úgy működik, ahogy kellene. Ha ez megtörténik, kezdje el a hibaelhárítást a következő lépésekkel:

 • Először ellenőrizze, hogy a színérzékelő firmware-e naprakész-e. Olvassa el ezt cikket a firmware frissítésével kapcsolatos további információkért.

 • Ha a firmware naprakész, nézzen tovább az IQ Brain Device Info képernyőjén, hogy ellenőrizze, hogy a rendszer érzékeli-e a színeket és a távolságokat. Még akkor is, ha nincs semmi a színérzékelő előtt, meg kell jelenítenie a színt ("NINCS") és a távolságot ("messzi"). Teszteljen egy egyszínű objektumot, hogy lássa, változnak-e a szín és a távolság értékek. A Check gomb megnyomásával módosíthatja a módot "3 Color"-ról "12 Color" vagy "Grey Scale"-ra. Ezután tesztelje újra az egyszínű objektumot, hogy megbizonyosodjon arról, hogy mindhárom módban kap-e leolvasást.

 • Az Eszközinformáció képernyő hasznos lehet, mielőtt egy projektet futtatna a színérzékelővel olyan új környezetben, ahol a fényszintek eltérőek lehetnek. Amikor a fényviszonyok megváltoznak, a színérzékelő eltérő értékeket jelezhet. Használja az Eszközinformáció képernyőt az aktuális értékek megtekintéséhez, így a projektet a környezeti fény változásának megfelelően módosíthatja.

 • Használhatja a „A VEX IQ érzékelőkhibaelhárítása” című cikket is.

 • Ha az Eszközinformáció pontos értékeket közöl, a probléma az lehet, hogy a hallgató rosszul másolta le a projektet.

  • A projekt hibaelhárításához ellenőrizze, hogy az eszköz megfelelően van-e konfigurálva – vagyis a megfelelő Testbed példaprojektet használta-e. A színérzékelő konfigurálásával kapcsolatos további információkért olvassa el a "A VEX IQ érzékelők konfigurálása - VEXcode IQ" cikket.

  • Győződjön meg arról, hogy a tanulók megfelelően másolták és építették fel a projektet. Használhatja a VEXcode IQ print blokkját, hogy megjelenítse az aktuális érzékelőértékeket az agyon, miközben a projekt a hibáig vagy a projekt végéig tart.

 • Ha az Eszközadatok NEM jelentenek pontos értékeket, akkor a probléma hardverrel kapcsolatos.

  • A hardver hibaelhárításához próbálja meg ellenőrizni a portcsatlakozást az intelligens kábellel a következő cikk alapján: „Hogyan csatlakoztassunk VEX IQ eszközöket intelligens portokhoz”.

  • Ha a színérzékelő megfelelően van csatlakoztatva, és még mindig nem úgy működik, ahogy kellene, akkor fizikai probléma lehet a színérzékelővel. Tesztelje a kikapcsolást egy másik színérzékelővel.