Skip to main content
Tanári portál

16/17 VRC Field
VRC 2016-2017 Crossover Field

Robot képességek

A 2016–2017-es VEX Robotics Competition játék, a Crossover megkövetelte a játékosoktól, hogy színes hatlabdáikat helyezzék el a pontozási zónájukban. Összesen 28 Hexball volt: csapatonként 14 színből (kék és narancs). A pontokat úgy szerezték meg, hogy a csapat helyes színű Hexballját a célzónájukba helyezték.

Bár illegális volt a Vision Sensor használata egy VEX IQ Robotics Versenyen 2016-2017-ben, elképzelhető, hogy a versenycsapatok profitálhattak volna a Vision Sensor segítségével a csapatspecifikus színes Hexball észlelésére. A robotnak könnyebb lenne felvennie a megfelelő színű Hexballt az autonóm időszak alatt, ha a robotot úgy programoznák, hogy egy bizonyos színű tárgy felé haladjon és megragadjon. Ha a robot a nem megfelelő színű Hexballt választja ki az autonóm időszakban, fennáll annak a lehetősége, hogy a robot nem szerez annyi pontot.

Hasonlóképpen, a Driving Skills Challenge esetében is nehéz lehet a csapatoknak, hogy manuálisan úgy állítsák sorba a robotot, hogy a Hexballt a kapuba helyezzék. A Vision Sensor segítségével a robot pontosabban beállítható.

Összességében a Vision Sensor nagyban segített volna a képzett csapatoknak abban, hogy a robotot úgy programozzák, hogy a Vision Sensor segítségével észlelje a hatszögletű labdákat, és megfelelően állítsa be a robotot, hogy a Hexballokat a kapukba helyezze.

Tanári tippek ikonra Tanári tippek

Tájékoztassa azokat a hallgatókat, akik érdeklődnek a VEX IQ Robotics Versenyeken való részvétel iránt, hogy továbbra is illegális a látásérzékelők használata a VEX IQ robotika versenyeken. Végül feloldhatják a tilalmat. A VEX EDR Robotics Competition már lehetővé teszi, de a VEX IQ részleg még nem. Minden szezon elején ellenőrizze a VEX IQ Challenge játék kézikönyvét, hogy megállapítsa, hogy a Vision Sensor használata legális-e. Ha/amikor ez legálissá válik, a csapatok kitalálhatják, hogyan segíthet a Vision Sensor a kihívás teljesítésében.

Bővítse ki a tanulást ikont Bővítse tanulását

A tevékenység kibővítéséhez kérje meg diákjait, hogy tervezzenek és vázoljanak fel egy olyan projektet, amely képes felismerni azokat a kék és narancssárga tárgyakat, amelyeket esetleg felhasználhatnának ebben a versenyjátékban!
Kérje meg diákjait, hogy tegyék meg a következőket:

  • Nyissa meg az Objektumok észlelése példaprojektet.
    tárgyak észlelése

  • Konfigurálja a Vision Sensort a narancssárga tárgyak észlelésére. Ha segítségre van szüksége egy új objektum konfigurálásához, kattintson ide lehetőségre, vagy tekintse meg a Vision Sensor konfigurálása oktatóvideót.
    oktatóanyagokat

  • Töltse le és futtassa a projektet, és figyelje meg, hogy a robot képes-e észlelni a kék és narancssárga tárgyakat. Ha segítségre van szüksége, tekintse meg a Projekt letöltése és futtatása című oktatóvideót.

  • Ha az idő engedi, állítson be a Crossover mezőhöz hasonló játékmezőt. Gyakorold a Detecting Objects projekt használatát és módosítását a pontszerzés érdekében!