Skip to main content

 

Tanári eszköztár ikonra Tanári eszköztár

A felkészülési szakasz célja, hogy megismertesse a tanulókat az Automed Challenge területével, és segítse őket a mérés gyakorlásában.
Ha aggályos az idő, állítsa be a terepet időben, mutassa meg a tanulóknak a terepet és annak pontos méréseit, és magyarázza el, mit kell tenniük a kihíváshoz.

A tanulók alig várják, hogy már ebben az előkészítési szakaszban elkezdjék a tervezést, de a kihívás megoldására szolgáló pszeudokód létrehozása a következő szakaszban kezdődik.

Készüljön fel az Automed Challenge-re

Ebben a kihívásban be kell programoznia a robotját, hogy navigáljon egy kórházban, mivel több különböző helyiségben szállítja ki a gyógyszereket a betegeknek. A kihívás sikeres teljesítéséhez be kell programoznia a robotot, hogy kimozduljon a Start zónából, és megálljon a Gyógyszertárban 5 másodpercre, hogy felvegye a gyógyszereket.

A projektnek ezután át kell helyeznie a robotot mindegyik betegszobába (1, 2 és 3 külön sorrendben), és meg kell állnia a szobában 3 másodpercre, hogy kiadja a gyógyszert. Ahhoz, hogy a kórház emeletei között mozoghasson, a robotnak 5 másodpercig le kell parkolnia a liftként kijelölt területen, jelezve, hogy egy másik emeletre költözik.

Miután a gyógyszert az összes helyiségbe szállították, a robotnak vissza kell térnie a Start zónába. Újra kell készítenie a fenti kórházi térképet a padlón szalag és mérőpálca vagy vonalzó segítségével. Feltétlenül jelezze, hol található a Startzóna, a gyógyszertár, a lift és a betegszoba.

A kihívás teljesítéséhez a következőkre lesz szüksége:

  • Szalagtekercs (a kórházi elrendezés létrehozásához a padlón)

  • 1,8 méter 2 méter nyílt terület

  • Mérőpálca vagy vonalzó

Tanári tippek ikonra Tanári tippek

Jelölje meg ragasztószalaggal, hogy a robot első kerekei hol helyezkednek el a rajtzónán belül, hogy az egyes futások kiindulási helyzete ne változzon. Ez egyenletesebb eredményeket fog hozni a kihívás végrehajtása közben.

Tanári eszköztár ikonra Tanári eszköztár - Az Automed hatásainak kiemelése

Ösztönözze a lelkesedést e kihívás iránt, mert az Automed megfelelő programozása nagymértékben előnyös a társadalomnak és a legkiszolgáltatottabbaknak – a betegeknek és a kórházban lévőknek. Ez nem könnyű kihívás, de büszkék rá a diákok, mert az ehhez hasonló technológiai megoldásokat fejlesztő mérnökök és programozók javítják az egészségügyi ellátás hatékonyságát, és ennek messzemenő előnyei vannak.
Ha a Robots in the Medical Field című vita során a hallgatók fenntartásaikat fejezték ki a robotokkal kapcsolatban az orvosi területen, kérje meg őket, hogy sorolják fel az Automed fejlesztésének vagy humanizálásának lehetséges módjait. Kérdezd meg őket, mit szeretnének hozzátenni a robot viselkedéséhez, hogy javítsák szerepét és az emberekkel való interakcióját az orvosi környezetben. Természetesen ezeknek a fejlesztéseknek a többsége kívül esik a STEM Lab hatókörén, de segíthet a diákoknak jobban kontextusba helyezni a kihívást.

Emlékeztesd a tanulókat, hogy ez a technológia – mint minden technológia – kompromisszumot foglal magában a pozitív és negatív hatások között, amint azt korábban tárgyaltuk. Az Automed előnyei (a gyógyszerek pontos és időben történő beadása, gyorsaság és hatékonyság, valamint a raktáron lévő gyógyszerek automatizált nyomon követése, hogy csak néhányat említsünk) valószínűleg meghaladják a költségeket (a kórházi személyzet változása, a robotok kevésbé szimpatikus viselkedése, egy ilyen robot ára és a meghibásodások kockázata).