Skip to main content
Docentenportaal

Leraar Toolbox-pictogram Gereedschapskist voor docenten

Op deze pagina worden leerlingen geïnformeerd over de mogelijke voordelen die schaarverbindingen kunnen hebben op wedstrijdrobots. Laat de leerlingen, voordat ze deze pagina lezen, brainstormen over de vraag wanneer het nuttig zou kunnen zijn om een ​​robot met schaarverbindingen te ontwerpen en deze ideeën in hun technische notitieboekjes op te schrijven. Als de leerlingen hun ideeën hebben opgeschreven, leest u deze pagina klassikaal door.
De VEX IQ-constructie op de afbeelding is een voorbeeld van het gebruik van schaarverbindingen met toevoeging van een motor om de lift aan te drijven. Omdat het immobiel is, is dit voorbeeld niet klaar voor wedstrijden, maar dit exemplaar is gekozen om de toevoeging van een motor aan een Grabber-achtig apparaat te benadrukken. Gebruik de Motivate Discussion-vragen om leerlingen aan het denken te zetten over andere toepassingen van schaarverbindingen voor hun robots.

Gemotoriseerde schaarlift
Een gemotoriseerd schaarmechanisme

Ontwerpen met schaarverbindingen

U kunt een schaarkoppeling in uw ontwerp gebruiken wanneer u de vorm en grootte van uw robot moet veranderen om een ​​specifieke taak te volbrengen. Schaarkoppelingen worden vaak opgenomen in robotontwerpen met tandheugeltandwielen en lineaire schuifbeugels, zodat hun beweging door een motor kan worden geregeld. Dit kan handig zijn als het gaat om het ontwerpen van een robot voor wedstrijden.

Een schaarkoppeling is nuttig bij veel robottoepassingen.

  • Een schaarkoppeling kan worden gebruikt om de hoogte van een robot te vergroten.

  • Als uw robot compact moet beginnen, maar zich horizontaal moet uitstrekken, kunt u een schaarkoppeling gebruiken om de breedte te vergroten.

  • Een schaarkoppeling kan het bereik van een robot vergroten als de robot objecten moet oppakken en deze vervolgens op verschillende locaties moet plaatsen.

Motiveer discussiepictogram Motiveer discussie

Vraag: Wat denk je dat de gemotoriseerde schaarkoppeling op de foto doet?
A: Waarschijnlijk grijpt of knijpt hij iets zoals de Grabber, maar wordt hij aangedreven door een motor.

Vraag: Denkt u dat een robot als deze waarschijnlijk een wedstrijd zal winnen?
A: Het hangt af van het spel, maar over het algemeen kan deze robot niet rondrijden of veel anders doen dan knijpen. Het lijkt dus onwaarschijnlijk dat er veel punten zullen worden gescoord.

Q: Wat zou er naast een chassis met aandrijflijn nog meer aan deze schaarhoogwerker kunnen worden toegevoegd om de robot wedstrijdklaar te maken?
A: De antwoorden zullen waarschijnlijk variëren, maar een van de beste antwoorden is waarschijnlijk dat er een platform aan de bovenkant van de lift kan worden toegevoegd. Hierdoor kunnen spelobjecten of andere delen van de robot naar behoefte op en neer worden bewogen. Andere antwoorden kunnen zijn: betere uiteinden voor knijpen en vasthouden, of een betere basis waarmee de schaarverbinding een object kan grijpen, vasthouden en verplaatsen.

Vraag: Hoe zou u een schaarkoppeling op een wedstrijdrobot gebruiken?
A: De antwoorden zullen waarschijnlijk geïnspireerd zijn op de drie toepassingen die op deze pagina staan ​​vermeld, en dat is ook de bedoeling. Laat de leerlingen hun eigen details toevoegen over hoe de koppeling zou functioneren en hoe dat een voordeel zou zijn voor het ontwerp van de robot.

Breid uw leerpictogram uit Breid uw leerproces uit

Als u deze activiteit wilt uitbreiden, bedenk dan welk type spelelementen het gemakkelijkst en moeilijkst op te pakken en te verplaatsen zijn met een schaarverbinding. Voor enkele voorbeelden van daadwerkelijke competitiespelelementen kunt u de website van VEX bezoeken om de huidige spelelementen en eerdere spelelementente bekijken.

Om deze activiteit te koppelen aan robotica-competities, vraag je de leerlingen om deel te nemen aan een robotica-competitieteam. Meer informatie over de competitie van dit jaar is te vinden op de website van de Robotics Education & Competition Foundation (REC) . De VIQC Hub-app is ook beschikbaar om te downloaden en is de ideale wedstrijdgenoot voor teams, toeschouwers en evenementenplanners die betrokken zijn bij de VEX Robotics Competitie! Bekijk meer informatie over en download de app hier.

Motiveer discussiepictogram Motiveer discussie - Conclusie

Sluit dit gedeelte af door de leerlingen te betrekken bij een klassikale discussie. Vraag de leerlingen om hun mening te geven over de waarde van schaarkoppelingen op wedstrijdrobots en samen te vatten wat ze uit dit gedeelte hebben geleerd. Moedig leerlingen aan om hun opmerkingen uit hun technische notitieboekjes te delen.