Skip to main content
Docentenportaal

Leraar Toolbox-pictogram Teacher Toolbox - Het doel van dit hoofdstuk

Het speelgedeelte van dit STEM-lab is bedoeld om leerlingen kennis te laten maken met alle vijf de sensoren van de VEX IQ Super Kit (bumperschakelaar, aanraak-LED, afstandssensor, gyrosensor en kleursensor). De Teacher Toolbox onderaan elke les/pagina kan u helpen bij het oplossen van problemen met elke sensor.
Aan de kant van de leerling begint elke les in dit gedeelte met een lezing uit de VEX-bibliotheek over de sensor, hoe deze werkt en hoe deze kan worden gebruikt om een ​​robot/project te verbeteren. De lectuur kan zelfstandig worden uitgevoerd of de hele klas kan het samen lezen. Hier is een algemene volgorde die voor alle lessen geldt*:

  • Lees meer over de sensor en zijn functionaliteit.

  • Creëer, met behulp van het voorbeeldproject van de Testbed-sjabloon, een kort verstrekt project waarin enkele aspecten van de functionaliteit van de sensor worden belicht.

  • Test het project om ervaring op te doen met hoe de gegevens van de sensor worden gebruikt bij het programmeren.

  • Beantwoord vragen in technische notitieboekjes over de sensor zoals uitgelegd in de lezing of over de test van het korte project van de sensor.

*De enige uitzondering binnen de sectie Spelen is dat de les Kleursensor leerlingen vraagt ​​om twee projecten te bouwen, testen en beantwoorden: één gerelateerd aan detectie van nabije objecten en kleurmetingen, en de andere gerelateerd aan helderheidsmetingen en lijntracering. Het zal dus waarschijnlijk meer tijd vergen dan de andere sensorlessen.

Leraar Toolbox-pictogram Teacher Toolbox - Nieuwste versie

Zorg ervoor dat u de nieuwste versie van de VEXcode IQ-software gebruikt (versie 1.0.4 of hoger). Deze versie bevat het voorbeeldproject Sense It Challenge dat nodig is in de Rethink Challenge. Als u niet over de nieuwste versie van de software beschikt, klik dan op hier om deze te downloaden.

Leraar Toolbox-pictogram Docententoolbox - Rollen van leerlingengroepen

Voor suggesties over het groeperen van leerlingen voor deze activiteit klikt u op een van de volgende links (Google Doc/.docx/.pdf).

De VEX IQ Super Kit bevat vijf verschillende sensoren die gebruikt kunnen worden met de VEX IQ Brain. Ze zijn alle vijf ingebouwd in het Testbed dat je eerder hebt gebouwd in de sectie Zoeken van dit STEM-lab.

In de Play-sectie van het lab wordt uitgelegd hoe elke sensor werkt en hoe deze kan worden gebruikt bij het ontwerpen van een robot. In de onderstaande tabel staat alles wat je nodig hebt om het gedeelte Spelen van dit lab te voltooien.

Benodigde materialen:
Hoeveelheid Benodigde materialen
1

VEX IQ Testbed (met up-to-date firmware)

1

VEXcode IQ

1

Techniek notitieboekje

1

Testbed Template voorbeeldproject

1

Rol zwarte of donkere tape

1

Helder, lichtgekleurd oppervlak

Lees meer over de bumperschakelaar

Als u meer wilt weten over de bumperschakelaar, vraagt ​​u de lezer om te organiseren hoe de groep het VEX IQ bumperschakelaar -artikel uit de VEX-bibliotheek gaat lezen. In dit artikel wordt besproken hoe de bumperschakelaar werkt en voor algemeen gebruik wordt aangeboden.

Programmeer met de bumperschakelaar

Laat de Programmeur VEXcode IQ  openen en volg deze stappen:

U kunt de Help-informatie in VEXcode IQ  gebruiken om meer te weten te komen over de blokken. Voor hulp bij het gebruik van de Help-functie, zie de Help-tutorial gebruiken.

Icoon voor tips voor docenten Tips voor docenten

Als dit de eerste keer is dat de leerling VEXcode IQ gebruikt, kunnen ze ook de Tutorials in de werkbalk zien om andere basisvaardigheden te leren.

Test de bumperschakelaar

Laat de tester de VEX IQ Brain op uw computer aansluiten en volg dan deze stappen:

  • Download het project naar het IQ Robotbrein.

  • Voer het project uit om de bumperschakelaar in te drukken om te voorkomen dat de motor in poort 1 draait.

  • Voor hulp bij het downloaden en uitvoeren van een project kunt u de instructievideo Een project downloaden en uitvoeren bekijken.

  • Beantwoord op basis van uw waarnemingen van hoe de sensor zich op het Testbed gedroeg en de informatie uit de meting de volgende vragen en vraag de Recorder om deze in uw technische notitieboekje te documenteren:

    1. Wat is de waarde van de bumperschakelaar als de motor draait?

    2. Wat is de waarde van de bumperschakelaar wanneer deze wordt ingedrukt?

Leraar Toolbox-pictogram Docententoolbox - Antwoorden

  1. De waarde van de bumperschakelaar is 0 (losgelaten) wanneer de motor draait.

  2. De waarde van de bumperschakelaar is 1 (ingedrukt) wanneer deze wordt ingedrukt.

Leraar Toolbox-pictogram Teacher Toolbox - Problemen oplossen

Wanneer u met de bumperschakelaar werkt, kunnen er gevallen zijn waarin deze zich niet naar behoren gedraagt. Als dit gebeurt, begin dan met het oplossen van problemen door de volgende stappen te volgen:

  • Controleer eerst of de firmware van de Bumper Switch up-to-date is. Lees dit artikel voor meer informatie over het updaten van de firmware.

  • Als de firmware up-to-date is, kijk dan verder in het Device Info-scherm op de IQ Brain om te controleren of de statussen "gedrukt" en "losgelaten" worden geregistreerd op de Brain. Voor andere, meer algemene problemen is er een artikel: “Problemen met VEX IQ-sensoren oplossen

  • Als de Apparaatinfo nauwkeurige waarden rapporteert, kan het probleem zijn dat de leerling het project verkeerd heeft gekopieerd.

    • Om problemen met het project op te lossen, controleert u of het apparaat correct is geconfigureerd, wat betekent dat ze het juiste Testbed-voorbeeldproject hebben gebruikt. Voor meer informatie over het configureren van de Touch LED leest u het artikel "Hoe VEX IQ-sensoren configureren - VEXcode IQ" .

    • Zorg ervoor dat de leerlingen het project correct hebben gekopieerd en gebouwd. U kunt het blok print in VEXcode IQ gebruiken om de huidige sensorwaarden op de Brain weer te geven terwijl het project doorgaat tot aan de fout of tot aan het einde van het project.

  • Als de Apparaatinfo GEEN nauwkeurige waarden rapporteert, kan het probleem hardwaregerelateerd zijn.

    • Om problemen met de hardware op te lossen, probeert u de poortverbinding met de Smart Cable te controleren met behulp van het artikel “Hoe VEX IQ-apparaten op Smart Ports aan te sluiten

    • Als de bumperschakelaar correct is aangesloten en zich nog steeds niet naar behoren gedraagt, kan er een fysiek probleem met de bumperschakelaar zijn. Test het uitschakelen met een andere bumperschakelaar.

Motiveer discussiepictogram Motiveer discussie

Om de leerlingen te laten begrijpen hoe een bumper nuttig kan zijn voor een robot, stelt u de volgende vragen:
Vraag: Wat kan er met een robot gebeuren als deze geen bumpersensor heeft en tegen een muur botst?
A: De robot zou beschadigd kunnen raken omdat hij niet wist dat hij moest stoppen met vooruitgaan zodra hij de muur bereikte.

Vraag: Stel je voor dat je in het donker door een kamer loopt. Met welk deel van uw lichaam kunt u de bumperschakelaar vergelijken? Waarom?
A: Veel antwoorden zijn acceptabel, maar voorbeelden kunnen vingers, handen of voeten zijn. In het donker weten we wanneer we tegen een voorwerp of muur aanlopen door het aan te raken, en dit kunnen vingers of handen zijn als we naar voren reiken, of voeten als we een stap zetten. Let op: de leerlingen kunnen met elk deel van het lichaam antwoorden, omdat alle huidrelais informatie doorgeven.