Öğretmen Araç Kutusu
-
Bu Bölümün Amacı
Bu STEM Laboratuvarının Oynat bölümünün amacı öğrencilere VEX IQ Süper Kitin beş sensörünü (Tampon Anahtarı, Dokunmatik LED, Mesafe Sensörü, Gyro Sensörü ve Renk Sensörü) tanıtmaktır. Her dersin/sayfanın altındaki Öğretmen Araç Kutusu, her bir sensördeki sorunları gidermenize yardımcı olabilir.
Öğrenci tarafında, bu bölümdeki her ders sensör, nasıl çalıştığı ve bir robotu/projeyi geliştirmek için nasıl kullanılabileceği hakkında VEX Kütüphanesinden bir okuma ile başlar. Okuma bağımsız olarak tamamlanabileceği gibi tüm sınıf birlikte de okunabilir. İşte tüm derslerde ortak olan genel bir sıra:
-
Sensör ve işlevselliği hakkında bilgi edinin.
-
Testbed şablonu örnek projesini kullanarak, sensörün işlevselliğinin bazı yönlerini vurgulayan kısa bir projeyi yeniden oluşturun.
-
Sensör verilerinin programlamada nasıl kullanıldığı konusunda deneyim kazanmak için projeyi test edin.
-
Okuma bölümünde açıklandığı gibi sensörle ilgili veya sensörün kısa projesinin testiyle ilgili soruları mühendislik not defterlerinde yanıtlayın.
*Oynatma bölümünün tek istisnası, Renk Sensörü dersinin öğrencilerden iki proje oluşturmalarını, test etmelerini ve soruları yanıtlamalarını istemesidir: biri yakın nesne algılama ve renk okumalarıyla, diğeri ise parlaklık okumaları ve çizgi izlemeyle ilgilidir. Bu nedenle muhtemelen diğer sensör derslerinden daha fazla zaman gerektirecektir.
Öğretmen Araç Kutusu
-
En Yeni Sürüm
VEXcode IQ yazılımının en son sürümünü (sürüm 1.0.4 veya üzeri) kullandığınızdan emin olun. Bu sürüm, Rethink Challenge'da ihtiyaç duyulacak Sense It Challenge örnek projesini içerir. Yazılımın son sürümüne sahip değilseniz indirmek için buraya tıklayın.
Öğretmen Araç Kutusu
-
Öğrenci Grubu Rolleri
Bu aktivite için öğrencileri bir arada gruplandırma önerileri için aşağıdaki bağlantılardan birini tıklayın (Google Dokümanı/.docx/.pdf).
VEX IQ Süper Kiti, VEX IQ Brain ile kullanılabilecek beş farklı sensör içerir. Beşi de daha önce bu STEM Laboratuvarının Arama bölümünde oluşturduğunuz Test Ortamında yerleşiktir.
Laboratuvarın Oynat bölümünde her bir sensörün nasıl çalıştığı ve robot tasarımında nasıl kullanılabileceği anlatılacak. Aşağıdaki tabloda bu laboratuvarın Oynat bölümünü tamamlamak için ihtiyaç duyacağınız her şey listelenmektedir.
Miktar | İhtiyac duyulan malzemeler |
---|---|
1 |
VEX IQ Testbed (güncel ürün yazılımıyla) |
1 |
VEXcode IQ |
1 |
Mühendislik Defteri |
1 |
Test Ortamı Şablonu örnek projesi |
1 |
Siyah veya koyu bant rulosu |
1 |
Şeffaf, açık renkli yüzey |
Tampon Anahtarı hakkında bilgi edinin
Tampon Anahtarı hakkında daha fazla bilgi edinmek için Okuyucudan grubun VEX Kütüphanesindeki VEX IQ Tampon Anahtarı makalesini nasıl okuyacağını organize etmesini isteyin. Bu makale, yaygın kullanımlar sağlamak üzere Tampon Anahtarının nasıl çalıştığını kapsayacaktır.
Tampon Anahtarı ile Programlama
Programcının VEXcode IQ açmasını sağlayın ve şu adımları izleyin:
-
VEXcode IQ'dan Testbed şablon örnek projesini açarak başlayın.
-
Örnek projeyi açma konusunda yardım için Örnek Projeleri ve Şablonları Kullanın eğitim videosunu izleyin.
-
Aşağıdaki projeyi oluşturun ve onu (macOS, Windows, Chromebook, iPad) Bumper Switch olarak kaydedin:
Bloklar hakkında bilgi edinmek için VEXcode IQ içindeki Yardım bilgisini kullanabilirsiniz. Yardım özelliğini kullanma konusunda rehberlik için Yardımı Kullanma öğreticisibakın.
Öğretmen İpuçları
Öğrenci VEXcode IQ'yu ilk kez kullanıyorsa, diğer temel becerileri öğrenmek için araç çubuğundaki Öğreticileri de görebilir.
Tampon Anahtarını Test Edin
Test Cihazının VEX IQ Brain'i bilgisayarınıza bağlamasını sağlayın ve ardından şu adımları izleyin:
-
Motorun Bağlantı Noktası 1'de dönmesini durdurmak amacıyla Tampon Anahtarına basmak için proje çalıştırın.
-
Bir projeyi indirme ve çalıştırma konusunda yardım için Projeyi İndirme ve Çalıştırma eğitim videosunu izleyin.
-
Sensörün Test Ortamında nasıl davrandığına ilişkin gözlemlerinize ve okumalardan elde ettiğiniz bilgilere dayanarak, aşağıdaki soruları yanıtlayın ve Kayıt Cihazından bunları mühendislik not defterinize belgelemesini isteyin:
-
Motor dönerken Tampon Switch'in değeri nedir?
-
Tampon Switch'e basıldığında değeri nedir?
-
Öğretmen Araç Kutusu
-
Cevaplar
-
Motor dönerken Tampon Anahtarının değeri 0'dır (bırakılır).
-
Tampon Switch'in değeri basıldığında 1'dir (basılı).
Öğretmen Araç Kutusu
-
Sorun Giderme
Tampon Anahtarı ile çalışırken olması gerektiği gibi davranmadığı durumlar olabilir. Bu durumda aşağıdaki adımları deneyerek sorun gidermeye başlayın:
-
Öncelikle Tampon Anahtarının donanım yazılımının güncel olup olmadığını kontrol ederek başlayın. Firmware'in nasıl güncelleneceği hakkında daha fazla bilgi için bu makaleyi okuyun.
-
Firmware güncelse, IQ Brain'deki Cihaz Bilgisi ekranına bakarak Brain'de "basılan" ve "bırakılan" durumların kaydedildiğini kontrol edin. Diğer daha genel sorunlar için “VEX IQ Sensörlerinde Sorun Giderme” başlıklı bir makale bulunmaktadır.
-
Cihaz Bilgileri doğru değerleri rapor ediyorsa sorun öğrencinin projeyi yanlış kopyalamasından kaynaklanıyor olabilir.
-
Projedeki sorunları gidermek için cihazın doğru şekilde yapılandırıldığını kontrol edin; bu, doğru Testbed örnek projesini kullandıkları anlamına gelir. Dokunmatik LED'in nasıl yapılandırılacağı hakkında daha fazla bilgi için "VEX IQ Sensörleri Nasıl Yapılandırılır - VEXcode IQ" makalesini okuyun.
-
Öğrencilerin projeyi doğru şekilde kopyalayıp oluşturduklarından emin olun. Proje hataya veya projenin sonuna doğru ilerledikçe Beyindeki mevcut sensör değerlerini görüntülemek için VEXcode IQ'daki yazdır bloğunu kullanabilirsiniz.
-
-
Cihaz Bilgileri doğru değerleri bildirmiyorsa sorun donanımla ilgili olabilir.
-
Donanım sorunlarını gidermek için “VEX IQ Cihazlarını Akıllı Bağlantı Noktalarına Bağlama” makalesini kullanarak bağlantı noktası bağlantısını Akıllı Kablo ile kontrol etmeyi deneyin.
-
Tampon Anahtarı düzgün bağlanmışsa ve hala olması gerektiği gibi çalışmıyorsa Tampon Anahtarında fiziksel bir sorun olabilir. Başka bir Tampon Anahtarı ile kapatmayı test edin.
-
Tartışmayı Motive Edin
Öğrencilerin bir tamponun bir robota nasıl faydalı olabileceğini anlamalarına yardımcı olmak için aşağıdaki soruları sorun:
S: Bir robotun tampon sensörü yoksa ve duvara çarparsa ona ne olabilir?
A: Robot duvara ulaştığında ilerlemeyi durdurmayı bilmediği için hasar görebilir.
Soru: Karanlıkta bir odada yürüdüğünüzü hayal edin. Tampon anahtarıyla vücudunuzun hangi bölümünü karşılaştırabilirsiniz? Neden?
A: Pek çok yanıt kabul edilebilir ancak örnekler parmaklar, eller veya ayaklar olabilir. Karanlıkta bir nesneye ya da duvara çarptığımızı ona dokunarak anlarız ve bu, öne doğru uzandığımızda parmaklarımız ya da ellerimiz ya da adım attığımızda ayaklarımız olabilir. Tüm ciltler dokunma bilgisini aktardığı için öğrencilerin vücudun herhangi bir kısmıyla cevap verebileceğini unutmayın.