Renk Sensörü hakkında bilgi edinin
Mesafe Sensörü hakkında daha fazla bilgi edinmek için Okuyucudan grubun VEX Kütüphanesindeki VEX IQ Renk Sensörü makalesini nasıl okuyacağını organize etmesini isteyin. Bu makale Renk Sensörünün nasıl çalıştığını ve nasıl kullanılabileceğini ele alacaktır.
Renk Sensörüyle Programlama
Programcının VEXcode IQ açmasını sağlayın ve şu adımları izleyin:
-
VEXcode IQ'dan Testbed şablon örnek projesini açarak başlayın.
-
Örnek projeyi açma konusunda yardım için Örnek Projeleri ve Şablonları Kullanın eğitim videosunu izleyin.
-
Aşağıdaki projeyi oluşturun ve bunu (macOS, Windows, Chromebook, iPad) Renk Sensörü olarak kaydedin:
Renk Sensörünü Test Edin
Test Cihazının VEX IQ Brain'i bilgisayarınıza bağlamasını sağlayın ve ardından şu adımları izleyin:
-
Projeyi çalıştırın Bir nesnenin yakın olup olmadığını ve yakınsa o yakındaki nesnenin ne renk olduğunu rapor etmek ve yazdırmak için.
-
Bir projeyi indirme ve çalıştırma konusunda yardım için Projeyi İndirme ve Çalıştırma eğitim videosunu izleyin.
-
Sensörün Test Ortamında nasıl davrandığına ilişkin gözlemlerinize ve okumalardan elde ettiğiniz bilgilere dayanarak, aşağıdaki soruları yanıtlayın ve Kayıt Cihazından bunları mühendislik not defterinize belgelemesini isteyin:
-
Renk Sensörü bir nesnenin bir değer aralığını ne kadar kullandığını rapor ediyor mu? Veya bir nesnenin algılandığını yalnızca 1 (DOĞRU) veya 0 (YANLIŞ) kullanarak raporlayabilir mi?
-
Renk Sensörü IQ Brain'e kaç farklı renk rapor edebilir?
-
Öğretmen Araç Kutusu - Cevaplar
Aşağıdaki cevaplar farklılık gösterebilir:
-
Renk Sensörü, yakındaki bir nesneyi algılayıp algılamadığını ikili değer (0-YANLIŞ veya 1-DOĞRU) olarak bildirir. Mesafe Sensörü, bir nesnenin ne kadar uzakta olduğunu bir dizi değer kullanarak bildirebilir.
-
Öğrenciler Renk algılar bloğunda listelenen renkleri sayarlarsa, muhtemelen Renk Sensörünün 14 olası renk rapor ettiğini yanıtlayacaklardır. Ancak Renk Sensörü gerçekte bu 14 renkten yalnızca 12'sinin adını bildirir; bunu bloğunun Rengi bloğuna başvurduğunuzda öğrenirsiniz. Böylece Renk Sensörü 14 rengi algılayabilir ve ardından bunları rapor edilebilecek 12 renk adına sınıflandırabilir. Ek olarak Renk Sensörü renk tonu değerini derece cinsinden bildirebilir. bloğunun Hue kısmına bakarsanız 0'dan 360 dereceye kadar değerleri raporlayabildiğini göreceksiniz. Bu yanıtlardan herhangi biri kabul edilebilir ancak teknik olarak renk adlarını bildirirken Renk Sensörü Renk bloğunu kullanarak toplamda 12 adet raporlayabilir.
Renk Sensörünü Parlaklığı Algılayacak Şekilde Programlayın
VEXcode IQ'yu açın ve şu adımları izleyin:
-
VEXcode IQ'dan Testbed şablon örnek projesini açarak başlayın.
-
Örnek projeyi açma konusunda yardım için Örnek Projeleri ve Şablonları Kullanın eğitim videosunu izleyin.
-
Aşağıdaki projeyi oluşturun ve onu (macOS, Windows, Chromebook, iPad) Parlaklık olarak kaydedin:
Renk Sensörünün Çizgiyi Takip Etme Yeteneğini Test Edin
VEX IQ Brain'i bilgisayarınıza bağlayın ve ardından şu adımları izleyin:
-
Net beyaz/açık bir yüzey üzerinde koyu/siyah bir çizgi bulun veya oluşturun.
-
Test Yatağını, Renk Sensörünü çizgi boyunca ileri geri hareket ettirebilecek ve daha açık renkli yüzeye birkaç kez hareket ettirebilecek şekilde konumlandırın.
-
Bir projeyi indirme ve çalıştırma konusunda yardım için Projeyi İndirme ve Çalıştırma eğitim videosunu izleyin.
-
Parlaklık projesi çalışırken, Renk Sensörünü çizgiye ve yüzeye doğru çevirin ve yavaşça ileri geri hareket ettirin.
-
Basılı raporlar için Brain'in ekranını izleyin.
-
Sensörün nasıl davrandığına ilişkin gözlemlerinize ve okumalardan elde ettiğiniz bilgilere dayanarak, aşağıdaki soruları yanıtlayın ve Kaydediciden bunları mühendislik defterinize kaydetmesini isteyin:
-
Hangi senaryoda bir çizgiyi algılamak ve/veya takip etmek için Renk Sensörünü kullanabilirsiniz?
-
Yukarıdaki örnek projede, Beyin "Çevrimiçi" yazdırdığında, bu, algıladığı parlaklık açısından ne anlama geliyor?
-
Öğretmen Araç Kutusu - Cevaplar
Aşağıdaki cevaplar farklılık gösterebilir:
-
Sahadaki çizgileri kılavuz olarak kullanmak amacıyla bir müsabaka ortamında bir çizgiyi tespit etmek veya takip etmek için bir Renk Sensörü kullanılabilir. Hatların tespit edilmesi ve takip edilmesi, hatların durma noktalarını belirtmek (raflara veya diğer yüzeylere çarpmamaları için) veya depo etrafındaki rotaları belirlemek (böylece robotların hareket etmesine gerek kalmaması için) amacıyla kullanıldığı imalat veya stoklama robotları için de önemli olabilir. konumlar arasında kendileri için). Elbette, sürücüsüz araçların yollardaki şeritler içerisinde kalabilmesi de dahil olmak üzere pek çok olası ek yanıt var.
-
Parlaklık projesinde, algılanan parlaklık %25'ten büyük olduğunda Test Yatağının "Çevrim Dışı" yazdırması gerekirdi. Beyaz veya açık renkli yüzeyin parlaklığının %25'ten düşük olarak algılanması muhtemel değildir; yalnızca siyah çizginin olması gerekir.
Öğretmen Araç Kutusu - Sorun Giderme
Renk Sensörüyle çalışırken olması gerektiği gibi davranmadığı durumlar olabilir. Bu durumda aşağıdaki adımları deneyerek sorun gidermeye başlayın:
-
Öncelikle Renk Sensörünün donanım yazılımının güncel olup olmadığını kontrol ederek başlayın. Firmware'in nasıl güncelleneceği hakkında daha fazla bilgi için bu makaleyi okuyun.
-
Aygıt yazılımı güncelse, renklerin ve mesafelerin algılanıp algılanmadığını kontrol etmek için IQ Brain'deki Cihaz Bilgileri ekranına daha fazla bakın. Renk Sensörünün önünde hiçbir şey olmasa bile, Renk ("YOK") ve Mesafeyi ("Uzak") göstermelidir. Renk ve Mesafe okumalarının değişip değişmediğini görmek için düz renkli bir nesneyi test edin. Kontrol düğmesine basarak modu "3 Renk"ten "12 Renk"e veya "Gri Tonlama"ya değiştirebilirsiniz. Ardından, her üç modda da ölçüm alıp almadığınızı görmek için düz renkli nesneyi tekrar test edin.
-
Cihaz Bilgisi ekranı, ışık seviyelerinin farklı olabileceği yeni bir ortamda Renk Sensörüyle bir projeyi çalıştırmadan önce de yararlı olabilir. Aydınlatma koşulları değiştiğinde Renk Sensörü farklı okumalar bildirebilir. Ortam ışığındaki değişikliğe uyum sağlayacak şekilde projede ayarlamalar yapılabilmesi amacıyla mevcut değerlerini görmek için Cihaz Bilgisi ekranını kullanın.
-
Ayrıca “VEX IQ Sensörlerinde Sorun Giderme” başlıklı makaleden de yararlanabilirsiniz.
-
Cihaz Bilgileri doğru değerleri rapor ediyorsa sorun öğrencinin projeyi yanlış kopyalamasından kaynaklanıyor olabilir.
-
Projedeki sorunları gidermek için cihazın doğru şekilde yapılandırıldığını kontrol edin; bu, doğru Testbed örnek projesini kullandıkları anlamına gelir. Renk Sensörünün nasıl yapılandırılacağı hakkında daha fazla bilgi için "VEX IQ Sensörleri Nasıl Yapılandırılır - VEXcode IQ" makalesini okuyun.
-
Öğrencilerin projeyi doğru şekilde kopyalayıp oluşturduklarından emin olun. Proje hataya veya proje sonuna doğru ilerledikçe Beyindeki mevcut sensör değerlerini görüntülemek için VEXcode IQ'daki yazdır bloğunu kullanabilirsiniz.
-
-
Cihaz Bilgileri doğru değerleri bildirmiyorsa sorun donanımla ilgili olabilir.
-
Donanım sorunlarını gidermek için “VEX IQ Cihazlarını Akıllı Bağlantı Noktalarına Bağlama” makalesini kullanarak bağlantı noktası bağlantısını Akıllı Kablo ile kontrol etmeyi deneyin.
-
Renk Sensörü düzgün şekilde bağlandıysa ve hala olması gerektiği gibi çalışmıyorsa Renk Sensöründe fiziksel bir sorun olabilir. Başka bir Renk Sensörüyle kapatmayı test edin.
-