Skip to main content

A kórházak hatékonyságát javító robotok

A technológia használata számos módon befolyásolja az embereket, beleértve a biztonságukat és a kényelmét is. Az orvostudomány egyre nagyobb mértékben támaszkodik a robotokra a kórházi mindennapi feladatok elvégzéséhez. Mivel a kórházak hajlamosak napközben sok anyagot mozgatni a létesítményekben, nagy szükség van robotokra az egészségügyben a szállítási és szállítási feladatok elvégzéséhez. Az ilyen jellegű feladatok elvégzése robotokkal hatékonyabbá teszi a kórházi személyzetet, pénzt takarít meg, és lehetővé teszi az ápolók és orvosok számára, hogy a betegek ellátására összpontosítsanak.

Az egyik olyan anyag, amelyet a robotok biztonságosan és gyorsan szállíthatnak, a gyógyszer. Miközben a gyógyszerészek beírják a recepteket a számítógépükbe, a kézbesítő robotok a megfelelő vonalkódok beolvasásával begyűjtik a megfelelő típust és adagot. A robot ezután összegyűjti és megjelöli a gyógyszereket, nyomon követve, hogy a megfelelő gyógyszer eljusson a rászoruló beteghez. Ezek a szállítórobotok el tudják vinni a feliratozott gyógyszereket az ápolóállomásokra vagy akár az egyes betegek szobáiba is. Ez egy hatékonyabb módszer, amely felgyorsíthatja a kritikus gyógyszerek betegekhez való eljuttatását, segít pótolni a hiányzó személyzet hiányát, és biztonságos helyen tárolhatja a recepteket szállítás közben.

Egyes orvosi szállítórobotok egy hét alatt több mint 400 mérföldet tesznek meg, miközben a folyosókon navigálnak, lifttel közlekednek és különböző állomásokon állnak meg. Az orvosi kellékek szállítása mellett néhány robot még arra is látogat, hogy megvizsgálja a betegeket, és elvigye életjeleiket az orvosoknak. Ahogy a robotika folyamatosan fejlődik, a betegek továbbra is profitálnak majd abból, hogy a robotok a kórházi környezetben vannak.

Bővítse ki a tanulást ikont Bővítse tanulását

E tevékenység kiterjesztése érdekében magyarázza el a diákoknak, hogy az orvosi szállítás nem az egyetlen módja annak, hogy a robotok javítsák a kórházakat. A tanulók kétfős csoportokba szerveződjenek, és írják le ötleteiket néhány más robotról, amely segíthetne egy kórházban. Írjanak leírásokat és rajzoljanak képeket, hogy elmagyarázzák, mit csinálna a robot. Ha ez megtörtént, hozd össze az osztályt, és minden csapat mutassa be az ötleteit.

Motiválni vita ikonra Motiválj vita - A robotok orvosi felhasználásának kompromisszumai és etikája

K: Minden új technológiának vannak költségei és előnyei. Milyen költségekkel jár a robotok orvosi felhasználása?
A: A robot megvásárlásának és karbantartásának költsége (minden technológiára igaz), a kiberbiztonsági incidensek és az egészségügyi adatok kiszivárgásának kockázata (igaz az egészségügyi hálózaton belüli minden számítógépre, és a biztonságot kifejezetten fizikai robotokhoz fejlesztik), A munkahelyek elvesztése, amelyek az emberekhez kerültek, és a kevésbé karizmatikus dinamika a betegek és a robot között, mind megemlíthető.

K: A fent felsorolt ​​előnyökön és szerepeken kívül milyen előnyei lehetnek az orvosi robotoknak?
A: Nem ki vannak téve a rábeszélésnek, a függőségnek vagy a kimerültségnek. Könnyen nyomon követhetik a több beteget, és ne felejtsenek el azonnal bejelentkezni és beadni a gyógyszert. Mind beadhatják, mind nyomon követhetik a gyógyszerkészleteket. Adatokat gyűjthetnek, és nyomon követhetik a betegellátásban olyan mintákat, amelyeket az emberek figyelmen kívül hagyhatnak. Természetesen sok más, itt nem szereplő, és potenciálisan fejlesztés alatt álló.

K: Az etika az erkölcsileg helyes és helytelen, igazságos vagy igazságtalan perspektívák, amelyeket a STEM és más területek arra használnak, hogy irányítsák magatartásunkat, milyen új technológiákat fejlesztünk ki és hogyan fejlesztjük azokat. Mindannyian megpróbálják fenntartani az etikai gyakorlatokat – a jó gyakorlatokat. Ön szerint etikus lenne orvosi robotokat képezni úgy, hogy tényleges betegeket kezelnek?
A: Nem etikátlan a betegek egészségének kockáztatása azért, hogy egy orvosi robotot megtanítsanak az algoritmusainak javítására, de ez lehetséges. A gépi tanulás azt a kifejezést jelenti, amikor egy robot saját új mintáit vagy készségeit sajátítja el anélkül, hogy programozni kellene. Ez azonban szükségtelen kockázat – etikátlan kockázat –, amelyet az egészségügyi szolgáltatók nem engednének meg. Igen, lehet, hogy egy orvosi robot képes önállóan tanulni, de már programozva lenne a szükséges algoritmusokkal, hogy megvédje az összes beteg egészségét és biztonságát. Általában bíznunk kell abban, hogy léteznek olyan védelmi intézkedések, amelyek megvédik a kockázatokat a robotokkal való interakció során.