Skip to main content
Opettajaportaali

Opettajan työkalulaatikon kuvake Opettajan työkalupakki - Tämän osan tarkoitus

Play-osion tavoitteena on antaa oppilaille mahdollisuus testata rakennetta ja auttaa heitä tutkimaan muuntavaa liikettä linkkien avulla. Anna oppilaiden testata, kuinka Grabber liikkuu. Motivoida keskustelua -osiossa on kysymyksiä, jotka saavat opiskelijat pohtimaan, kuinka saksilinkit muuttavat voiman suuntaa ja kuinka Grabberin rakennetta voitaisiin parantaa. Play-osion toisella sivulla esitellään ammattimaisissa saksinostimissa käytetyt saksilinkit, jotka tarjoavat toisen tutun kontekstin analysointiin.
Ryhmissä työskennellessä voidaan määrittää seuraavat opiskelijaroolit:

 • Rakennusasiantuntija: Vastaa Grabberin rakenteen ymmärtämisestä ja rakennuksen toiminnan osoittamisesta toiminnan eri kohdissa.

 • Tallennin: Vastaa koko tiimin palautteen dokumentoinnista suunnittelumuistikirjaan.

Jos ryhmät ovat suurempia kuin kaksi, useampi kuin yksi opiskelija voi jakaa saman roolin vastuut.

Tiimipohjainen suunnittelumuistikirjan rubriikki on saatavilla napsauttamalla tätä (Google / .docx / .pdf) ja yhteistyörubriikki napsauttamalla tätä (Google / .docx / .pdf). Jos haluat arvioida yksittäisiä suunnittelumuistikirjoja, napsauta tätä (Google / .docx / .pdf).

Vaihe 1:  Tarkasta Grabber

Grabber-rakennuksen vaiheessa 2 loit linkin kiinnittämällä kaksi palkkia yhteen keskeltä tapilla. Tämä loi saksiliitoksen. Sen pitäisi olla helppo muistaa, kun ajattelee, kuinka saksien sivut liikkuvat keskipisteen ympäri.

 • Rakennusasiantuntija: pidä kiinni kahden alemman palkin päistä molemmissa käsissäsi. Sulje ja avaa Grabber siirtämällä kätesi erilleen ja takaisin yhteen, samalla tavalla kuin käyttämällä yhtä saksia, mutta kahdella kädellä.

 • Tallennin: luonnostele ja selitä suunnittelumuistikirjassasi kuinka Build Expertin liikkeet verrataan Grabberin liikkeisiin. Vertaa kunkin säteen liikkeiden suuntaa ja tunnista kuvio.
  Vihje: Katso kuinka tapit vaikuttavat palkkien liikkeisiin.

Opettajan työkalulaatikon kuvake Opettajan työkalupakki - vastauksia

Huomaa, että kun rakennusasiantuntija siirtää Grabberin päitä lähemmäs ja kauemmas toisistaan, tapit toimivat kääntöpisteinä ja palkit liikkuvat sisäänpäin ja ulospäin.

Vaihe 2:  Harkitse Grabberin pidentämistä

Grabberissa on kolme saksivistoa. Lisäämällä enemmän saksilaitteita, tarrain voisi nousta tai ulottua pidemmälle.

 • Rakennusasiantuntija: aseta Grabber alas niin, että se on puoliksi auki. Mieti, kuinka kauan Grabber olisi pidempi, jos rakennukseen lisättäisiin kaksi saksiliittistä. Voit arvioida kahden pohjapalkin pituuden.

 • Tallennin: luonnostele miltä laajennettu Grabber-rakenne näyttäisi. Selitä, miksi kahden saksilidon lisääminen ei ehkä ole hyvä suunnittelusuunnitelma. Mikä voisi muuttua Grabberin toiminnassa, jos koontiversioon lisätään vielä kaksi linkkiä?

Opettajan työkalulaatikon kuvake Opettajan työkalupakki - vastauksia

Kahden saksiviston lisääminen muuttaisi Grabberin ohjaamiseen tarvittavan voiman määrää ja heikentäisi rakenteen vakautta. Pidempi Grabber vaatisi enemmän voimaa työntämään ulos tai vetämään sisään. Lisätty paino rasittaisi myös palkkeja ja erityisesti tappeja enemmän ja heikentäisi sen vakautta.

Motivoi keskustelua -kuvake Motivoi keskustelua

K: Kun käyttäjä työntää Grabberin kahvojen päät yhteen, siirtyykö tartuntapää lähemmäksi toisiaan (puristaa) vai siirtyykö kauemmas toisistaan ​​(auki)?
A: Tartuntapää liikkuu lähemmäksi toisiaan (puristaa tai tarttuu), kun käyttäjä siirtää kahvoja lähemmäs toisiaan.

K: Liikkuuko Grabberin kahvojen työntämisen tai vetämisen aiheuttama voima aina samaan suuntaan vai muuttaako se suuntaa? Jos se muuttaa suuntaa, missä voima muuttaa suuntaa?
A: Grabberin kahvojen työntämisen tai vetämisen aiheuttama voima muuttaa suuntaa useita kertoja kussakin kääntöpisteessä tai tappiliitoksessa rakenteessa.

K: Kun lisää yhteyksiä lisätään, kuinka voit parantaa rakennetta tehdäksesi siitä jäykemmän ja vakaamman?
A: Yksi mahdollinen ratkaisu on käyttää paksumpia palkkeja lisäämään vakautta (esimerkki 2x4-palkki 1x4-palkkien sijaan). Toinen mahdollinen ratkaisu on käyttää pidempiä nastoja (1x2 tai 2x2 1x1 liitinnastan sijaan).

Laajenna oppimiskuvaketta Laajenna oppimistasi

Laajenna tätä toimintaa selittämällä opiskelijoille, että yksinkertainen vipu on esimerkki kaksitankoisesta vivustosta, kuten saksivivustosta. Maata pidetään yhtenä linkkinä, joka on yhdistetty nivelestä tai tukipisteestä vipuun. Saksiliitoksessa ei ole tukipisteen muodostamaa niveltä, vaan tapin luoma kääntöpiste.
Pyydä oppilaita tutkimaan monimutkaisempia yhteyksiä ja kirjaamaan suunnittelunsa/yksityiskohtansa suunnittelumuistikirjoihin.

Joitakin esimerkkejä monimutkaisemmista yhteyksistä ovat:

 • Binäärilinkki

 • Kolminkertainen linkki

 • Kvartäärinen linkki

 • Pentanary Link