Skip to main content

Tanári eszköztár ikonra Tanári eszköztár - A szakasz célja

 • Play szekció célja, hogy a diákok megtanulják a VEX IQ Clawbot mozgásra programozását a Controller segítségével. A Controller használatának megtanulása fontos, ha a tanulók versenyeken szeretnének részt venni. A vezérlők szórakoztató módszert jelentenek a diákok számára a fontos programozási fogalmak, például a hurkok és az események elsajátítására. A Play szekció megkezdéséhez a tanulók megismerkednek a Loops programozással. Ezután a tanulók egy felfedezést végeznek, ahol megtanulják, hogyan kell csatlakoztatni a vezérlőt, és beprogramozni a Clawbotot, hogy reagáljon a vezérlőre, a [Forever] blokk felhasználásával. Használja a Motiváló beszélgetés kérdést, hogy áttekintse a tanulókkal, mik azok a hurkok, és hogyan használják őket ismételt Clawbot viselkedésekre.

 • A „hurkok” lehetővé teszik a Clawbot számára, hogy megismételje a viselkedést. A hurkon belül elhelyezett blokkok vagy blokkok ismétlődnek a ciklus szabályai szerint. Például a [Forever] cikluson belüli bármilyen viselkedés megismétlődik a projekt időtartama alatt.

Játék

 • Míg a [Forever] ciklus megismétli a belső viselkedést a projekt időtartama alatt, más hurokblokkok, például az [Repeat] blokk más paraméterekre állíthatók be. Kattintson ide ra ( Google Doc / .docx / .pdf), ha többet szeretne megtudni ezekről a különböző hurkokról.

 • Amint a tanulók elkezdik frissíteni a projektet, hogy a Clawbot Loopokat hajtson végre, el kell kezdeniük gondolkodni a Clawbot műveleteiről az ismétlés szempontjából. Először a tanulóknak el kell dönteniük:

  • Milyen viselkedéseket kell megismételni?

  • Hányszor vagy mennyi ideig kell megismételni a viselkedést?

  A terv egyszerűen azoknak a viselkedéseknek a sorozata lesz, amelyeket a Clawbotnak meg kell ismételnie, és a projekt csak azok a viselkedések lesz, amelyeket VEXcode IQ blokkokká fordítanak le.

 • Az óra előtt párosíthatja a Controllert a Robot Brain-nel, hogy időt takarítson meg. Vagy megkérheti a tanulókat, hogy ezt az óra alatt is elvégezzék a ezen aoldalon található lépések követésével. Ezt a cikket kinyomtathatja a diákok számára.

Az ismétlődő összetevők (1 c cukor 4-szer) egyszerűsítése egy utasításba (4 c cukor)

Projektek egyszerűsítése hurkok segítségével

Mi, emberek, sok viselkedést megismételünk mindennapi életünkben. Az evéstől és alvástól a fogmosásig és a kutyánk sétáltatásáig a mindennapi tevékenységeink nagy része ismétlődik. A matematika órán tudjuk, hogy egy szám nullával való szorzása mindig nulla lesz, vagy egy szám eggyel való szorzása mindig önmagával egyenlő, függetlenül attól, hogy hányszor tesszük meg. Bár hajlamosak vagyunk megismételni viselkedésünket, utasításaink néha leegyszerűsíthetők. Ha például egy receptet használ egy sütemény sütéséhez, akkor nem azt írja, hogy „adj hozzá 1 csésze cukrot, adj hozzá 1 csésze cukrot, adj hozzá 1 csésze cukrot, adj hozzá 1 csésze cukrot”. Ehelyett egyszerűen azt mondaná, hogy adjon hozzá négy csésze cukrot.

A robotokkal a Loops segít leegyszerűsíteni projektjeinket. Ahelyett, hogy például négyszer hozzáadnánk ugyanazt a blokkot, egy Loop segítségével megmondhatjuk a robotnak, hogy négyszer hajtsa végre ugyanazt a viselkedést, így időt és helyet takaríthatunk meg projektjeink építése során. Képzeljen el egy olyan feladatot, amelyet egy robot végrehajthat, és amelyhez ismétlés szükséges. Ezeket a viselkedéseket, valamint a Vezérlőblokk kategória hurokblokkját kell kivetítenie a feladat eléréséhez.

Motiválni vita ikonra Beszélgetés motiválása - Viselkedések ismétlése

K: Hogyan takaríthat meg a Loops segítségével időt és helyet a projekt elkészítése során?
A: Tegyük fel, hogy azt szeretné, ha a robot 10-szer megismételné ugyanazt a viselkedést. Hurok nélkül ugyanazt a blokkot kell hozzáadnia a projekthez 10 alkalommal. Mivel használhat Loop-ot, időt takarít meg azzal, hogy blokkokat ad hozzá a projekthez, és mivel ugyanazt a célt érheti el egyetlen Loop blokk hozzáadásával, a projektet mentesítheti a felesleges további blokkoktól.

K: Milyen előnyei vannak a robotoknak a viselkedések megismétlésében az emberekhez képest?
A: Az emberek a legtöbb viselkedést csak egy bizonyos ideig képesek végrehajtani, míg a robotok addig, ameddig szükséges. A robotok hosszú ideig képesek következetesen elvégezni a dolgokat; nincs szükségük szünetekre, mint az embereknek.

K: Hol használják a hurkokat a mindennapi életünkben?
A: A példák eltérőek lehetnek; mindazonáltal mindegyiknek egyértelműen meg kell mutatnia az ismétlődő funkciót. Ilyen például az iskolai órarend. A tanulók minden nap megismétlik azt a viselkedést, hogy egyik óráról a másikra mennek, amikor megszólal a csengő, az aznapi órarendtől függően.

Bővítse ki a tanulást ikont Hosszabbítsa meg tanulását az életben

Gyakran használjuk a Loop-ot anélkül, hogy észrevennénk, amikor utasításokat adunk. Kattintson ide (Google / .docx / .pdf) egy tantermi gyakorlatért, amely bemutatja, hogyan egyszerűsíthetik le a hurkok egy utasításkészletet.