Skip to main content

Tanári eszköztár ikonra Tanári eszköztár - A szakasz célja

Az Újragondolás szekció célja, hogy a hallgatók esemény alapú programozással használják a Controller gombjait.

Amikor a vezérlőgomb megnyomta a kalapblokkot

Ez a rész a következőket tartalmazza:

 • Eseményalapú programozás áttekintése

 • Példa projekt letöltési utasítások & Áttekintés

 • Remix tevékenységek:

  • A tevékenység: Fogd meg a tárgyakat, és tedd vissza őket egy helyre!

  • B tevékenység: Tárgyak egymásra!

  • C tevékenység: Váltóverseny

 • Remix kérdések

Tanári tippek ikonra Tanári tippek

 • A Controller az óra előtt párosítható a Robot Brain-nel, hogy időt takarítson meg. Döntse el, hogy szeretné-e elvégezni ezt a lépést, vagy azt szeretné, hogy a tanulók is megtegyék. Kövesse a lépéseket itt. Ezt a cikket kinyomtathatja a tanulók számára, ha azt szeretné, hogy párosítsák a Vezérlőt az Aggyal.

 • Az esemény alapú programozás lehetővé teszi a Clawbot számára, hogy eseményeket indítson el, vagy reagáljon azokra. Ez a fajta programozás lehetővé teszi, hogy egy blokk kommunikáljon más blokkokkal.

Más szóval, a Clawbot reagál a vezérlő joystickjainak mozgására. A Joystick mozgása a kioldó, és a Clawbot ennek megfelelően reagál.

kalapblokk

A fenti példában az L gomb megnyomása az a trigger, amely felpörgeti az ArmMotort. A {When Controller button} blokk közli ezt az üzenetet a [Spin] blokkkal. Kattintson ide (Google / .docx / .pdf), ha többet szeretne megtudni ezekről a blokkokról, és arról, hogyan használják őket a Clawbot Control példaprojektben.

Tanári eszköztár ikonra Tanári eszköztár - A tanulók szerepeinek újragondolása

Az Újragondolás szakasz elején helyezze a tanulókat csoportjaiba, és kérje meg őket, hogy válasszák ki szerepeiket. A szerepekről és a csoportok segítésére vonatkozó tippekért kattintson az alábbi linkre.

Google Doc / .docx / .pdf

kutya

Esemény alapú programozás

Ha a kutyája hozza a pórázát vagy leül az ajtóhoz, akkor tudatja veled, hogy ki kell mennie a szabadba. Az iskolában, amikor a tanár feltesz egy kérdést, és látja, hogy felemeli a kezét, tudja, hogy azt hiszi, hogy tudja a választ, és szeretne válaszolni a kérdésre. Ezeket a viselkedéseket „triggereknek” is nevezik.

A kutyája tudja, hogy a póráz vagy az ajtó melletti ülés az a kiváltó ok, amely tudatja Önnel, hogy ki kell mennie a szabadba. Tehát amikor látja, hogy az ajtó mellett ül a pórázával, úgy reagál a kioldóra, hogy kiviszi. A kéz felemelése az a kiváltó ok, amely tudatja a tanárral, hogy szeretne válaszolni a kérdésére. A tanár ezután a triggerre úgy reagál, hogy felhív téged.

Az eseményalapú programozás a robotikában az, amikor bizonyos robotviselkedések bizonyos dolgok elvégzésére késztetik a robotot, vagy reagálnak bizonyos triggerekre.

Ha többet szeretne megtudni az eseményalapú programozásról, tekintse meg az eseményekről szóló oktatóanyagunkat. Ehhez kattintson az eszköztár Oktatóanyagok elemére, és válassza az Események oktatóanyagot.

oktatóvideók

 

Tanári eszköztár ikonra Tanári eszköztár - A blokkok áttekintése

 • Az egész osztály tevékenységeként nézze át a programozási blokkokat a tanulókkal. Mondja el a tanulóknak, hogy a Clawbot Control projekten belül több esemény is elindítható egyszerre, lehetővé téve számukra, hogy irányítsák a Clawbot vezetési mozgását, valamint a Clawbot karjának és karomnak a mozgását.

 • Ha a tanulóknak szükségük van a VEXcode IQ gyors áttekintésére, a vizsgálat során bármikor hivatkozhatnak az oktatóanyagokra. Az oktatóanyagok az eszköztárban találhatók. A tanulók áttekinthetik a projektek mentését, letöltését és futtatását, valamint más elemeket az oktatóanyagok segítségével.

oktatóvideók

 

Vezérlő: Clawbot Control

Most már készen áll a példaprojekt letöltésére, és a Controller segítségével egyszerre működtetheti a Clawbotot, annak Karját és Karmát!

Az egyes csoportok építőjének be kell szereznie a szükséges hardvert. A felvevőnek meg kell szereznie a csoport mérnöki jegyzetfüzetét. A programozónak meg kell nyitnia a VEXcode IQ-t.

Szükséges anyagok:
Mennyiség Szükséges anyagok
1

Clawbot

1

Feltöltött robot akkumulátor

1

VEX IQ rádió

1

Vezérlő

1

Tether kábel

1

VEXcode IQ

1

USB-kábel (ha számítógépet használ)

1

Mérnöki jegyzetfüzet

Tanári tippek ikonra Tanári tippek

 • Győződjön meg arról, hogy minden diákcsoport rendelkezik az összes szükséges anyaggal.

 • Modellezze az egyes hibaelhárítási lépéseket a tanulók számára. Emlékeztesd a tanulókat, hogy minden csoportban van valaki az építő szerepében. Ennek a személynek ellenőriznie kell ezeket az elemeket a feltárás során.

Mielőtt elkezdené a tevékenységet...

Ezek mindegyike készen van? Az építőnek ellenőriznie kell a következők mindegyikét: