Skip to main content

Öğretmen Araç Kutusu simgesi Öğretmen Araç Kutusu - Bu Okumanın Amacı

Bu STEM Laboratuvarı, robotun tespit ettiği koşullara yanıt verecek şekilde programlanmasına odaklanıyor. Bu ilk okumanın amacı koşullu ifadeler, boole (DOĞRU veya YANLIŞ) koşulları ve bu programlama yapılarını bir projeye dahil etmenin yararları fikrini tanıtmaktır. Öğrenciler, koşullu programlamanın dahil edilmesinin robotun çevresine tepki verme şeklini iyileştirdiğini fark etmeye başlamalıdır.

Bir robotu izlerken kendi davranışı hakkında kararlar veriyor gibi görünebilir ancak programlama dahilinde koşulları kontrol ediyor ve uygun şekilde harekete geçiyor. Öğrenciler koşulların kendi bilinçli kararlarını nasıl etkilediğini düşünebilirler.
Verilecek Karar: Şemsiye almalı mıyım?
Mevcut durum: Yağmur yağması muhtemel (DOĞRU).
Karar: Bir şemsiye alın.

Karar verme
DOĞRU ve YANLIŞ yollar

Karar verme

En temel düzeyde programlar, basit davranış dizilerini gerçekleştirmek için yazılır. Örneğin, robotunuzun ileri gitmesini ve aynı zamanda bir hedefe ulaşmak için bazı dönüşler yapmasını isteyebilirsiniz. Peki ya robotunuzun ileriye doğru ilerlemeye başlaması ve rotasını tamamlaması için doğru zamanı beklemesini istiyorsanız? Bu, koşullu ifadelerle programlamayı gerektirir. Projenizde "başlamak için doğru zamanın" ne olduğunu tanımlamak için koşullu bir ifade kullanırsınız. Belki de "doğru zaman", bir düğmeye basıldıktan sonra veya bir sensörün belirli bir seviyeyi tespit edip ardından sürüşe başlamasıdır. Robotun davranışını izlediğinizde, sürüşe ne zaman başlayacağına karar veriyormuş gibi görünecektir, ancak bunun nedeni, sürüşün ne zaman başlaması gerektiğine ilişkin koşulu sizin ayarlamanızdır.

Koşullu ifadeler, bir boolean (DOĞRU veya YANLIŞ) koşulu kullanan ve robotun algıladığı şeye bağlı olarak farklı davranmasını sağlayacak projeler geliştirmenize olanak tanıyan güçlü programlama ifadeleridir.

Aşağıdaki örnekte Brain Up düğmesine basılırsa (TRUE) robot ileri doğru hareket edecektir. Brain Up düğmesine basılmazsa (YANLIŞ), robot sürüşü durduracaktır. Bu, robotun yalnızca Brain Up düğmesine basıldığında ileri doğru hareket ettiğini, aksi halde robotun durduğunu gösterir.

Öğreniminizi Genişletin simgesi Öğreniminizi Genişletin

Bu aktiviteyi genişletmek için öğrencilerinizden takımlar halinde eşleşmelerini ve başka bir takımın tamamlaması için bir labirent taslağı oluşturmalarını isteyin. Labirent en az üç ila beş koşullu ifade gerektirmelidir. Örneğin bir duvar oluşana kadar ilerlemeye devam edin. Sonra sola dönün. Öğrenciler labirentin çözümünü akış şeması şeklinde yazmalıdır. Öğrenciler daha sonra labirentleri başka bir ekiple takas etmeli ve ekip de labirente akış şeması biçiminde bir çözüm üretmelidir. Daha sonra iki takım, ne kadar yakın eşleştiklerini görmek için cevapları karşılaştırmalıdır.

Bu etkinliği çevrimiçi veya mobil oyunlarla ilişkilendirmek için öğrencilerinizden en sevdikleri oyunun/uygulamanın amacını açıklamalarını isteyin. Daha sonra öğrencilerden, oyunlarında izledikleri ilk on evet/hayır veya doğru/yanlış kararını özetleyen bir akış şeması oluşturmalarını isteyin.