Docententoolbox - Code
Stap 1: Voorbereiden op coderen
Vergeet niet dat u altijd de tutorials kunt raadplegen voor meer informatie over blokken, reeksen en probleemoplossing. Gebruik de sectie Help als u wilt weten wat een specifiek blok doet of hoe u het kunt gebruiken.
Blokken met specificiteit gebruiken
Om een specifieke afstand af te leggen, gebruikt u het blok [rijden voor] en wijzigt u de richting en de afgelegde afstand door de parameters in het blok aan te passen.
Om in elke graad naar rechts of links te draaien, gebruikt u het blok [draai voor]. Ook hier kunt u de parameters aanpassen aan uw ontwerpbehoeften.
Open een nieuw project
De programmeur moet een nieuw project starten met de Autopilot (Drivetrain)-sjabloon, een naam geven en het opslaan. Omdat we een pad voor een recyclerobot gaan creëren, hernoem je je project 'Recycle Run'.
Voor herinneringen over hoe u aan de slag kunt gaan, raadpleegt u de tutorials of raadpleegt u de voorbeeldprogramma's ter referentie.
Tips voor docenten
-
Dit zou hetzelfde proces moeten zijn dat werd gevolgd in de vorige Drive en Turning Labs. Vraag een leerling die geen programmeur is om de klas aan enkele van deze stappen te herinneren, om er zeker van te zijn dat iedereen betrokken is en het proces volgt (zelfs als ze niet fysiek op de knoppen drukken).
-
Herinner leerlingen aan de sectie Help en dat deze altijd beschikbaar is tijdens hun proces, mocht ze aanvullende ondersteuning nodig hebben. Leerlingen moeten worden aangemoedigd om onderweg zelf problemen op te lossen, voordat ze de hulp van een leraar inroepen.
-
Als dit de eerste keer is dat de student VEXcode IQ gebruikt, kan hij of zij tijdens dit onderzoek op elk moment de Tutorials raadplegen. De Tutorials bevinden zich in de werkbalk.
Stap 2: Maak een lijst met stappen met behulp van de commentaarblokken
Wat zijn opmerkingen?
Opmerkingen worden meestal aan projecten toegevoegd om uit te leggen wat een programmeur wilde dat delen van het project zouden doen. Ze zijn dus nuttig bij het samenwerken en het oplossen van problemen.
In dit geval gaan we ze gebruiken om ons te helpen een algemene lijst te maken van de stappen die de robot moet doen om zijn taak te voltooien.
Wat is het eerste dat de robot gaat doen?
Gebruik in het project de [commentaar]-blokken om een basisreeks in uw groep te creëren. De recorder of programmeur moet de eerste 10 stappen in VEXcode IQ vermelden, met een blok van commentaar en voor elke stap. Zie het voorbeeld hier.
De tekst in het blok hoeft niet zo specifiek te zijn als de blokken zelf, omdat dit slechts een leidraad is die u moet volgen wanneer u begint met het maken van de daadwerkelijke codeervolgorde.
Docententoolbox - Opmerkingen
Dit kan ook worden gedaan met behulp van een nota over het project. Met een notitie typt u gewoon de stappen, vergelijkbaar met hoe u ze op papier zou vermelden. In dit geval kunnen de aantekeningen en opmerkingen door elkaar worden gebruikt. We kiezen ervoor om commentaarblokken hier te gebruiken om twee redenen: om extra oefening te krijgen met de aard van de VEXcode IQ-blokmethode, en omdat u elke commentaarstap kunt toevoegen aan uw daadwerkelijke codeblokreeks terwijl u werkt.
Klik op de links naar de VEX Robotics Knowledge Base voor meer informatie over opmerkingen en opmerkingen.
Stap 3: Maak de codeerreeks
Nu is het tijd om deze stappen in een blokreeks te vertalen.
-
Je robot zou het pad naar voren moeten beginnen, dus sleep het blok [drive for] en stel de parameters in zodat deze overeenkomen met de eerste stap op je pad.
-
Zoek naar de volgende stap, laat de beurt voor blok vallen en stel de parameters in zodat deze overeenkomen met de volgende stap op uw pad.
Wanneer u een kamer binnenkomt, voegt u een indicatorblok toe (zoals [stel Touch LED-kleur in] of [speel geluid af]). Omdat de Autopilot dingen niet daadwerkelijk kan oppakken, geeft de indicator aan dat de robot de recycling ophaalt voordat hij verder gaat. -
Blijf blokken slepen en neerzetten en parameters instellen totdat je het pad voor je Recycle Robot hebt voltooid.
Gereedschapskist voor docenten
-
Onderweg controleren
Terwijl uw leerlingen werken en experimenteren, loopt u rond om de voortgang te controleren. Herinner de leerlingen eraan en moedig ze aan om hun werk onderweg te controleren, om er zeker van te zijn dat ze onderweg ALLE noodzakelijke stappen en controlepunten uitvoeren. Het testen van de code in kleinere delen kan frustraties aan het einde van het proces helpen voorkomen en het oplossen van problemen tot een minimum beperken. -
Teamwerk brengt het proces vooruit
Hoewel coderen vaak een individuele onderneming is, kan in deze ervaring elk lid van het team bij het codeerproces worden betrokken. Misschien wilt u teamwerkstrategieën aanwijzen om elk team beter samen te laten werken. Voor een optionele samenwerkingsrubriek klikt u op een van de volgende links (Google Doc/.docx/.pdf)Met “Call and Code”-procedures kunnen bijvoorbeeld meer mensen betrokken worden. De recorder somt de aanwijzingen op, de bouwer telt de afstanden op, de chauffeur roept de blokinstructies op naar de programmeur en de programmeur codeert deze in het project.
Tips voor docenten
Ter beoordeling: de configuratie voor de motoren en sensoren van Autopilot is:
-
Poort 1: Linkermotor
-
Poort 2: afstandssensor
-
Poort 3: Kleursensor
-
Poort 4: Gyrosensor
-
Poort 5: Touch-LED
-
Poort 6: rechtermotor
-
Poort 8: Bumperschakelaar
-
Poort 9: Bumperschakelaar
Stap 4: Voorbereiden om uw project uit te voeren
Heeft u al deze items gereed voordat u het project uitvoert? De bouwer moet elk van de volgende punten controleren:
-
Zijn alle motoren en sensoren op de juiste poort aangesloten?
-
Zijn de slimme kabels volledig ingestoken in alle motoren en sensoren?
-
Is het brein ingeschakeld?
-
Is de batterij opgeladen?
Zie de tutorials voor een overzicht van het downloaden en uitvoeren van uw project.
Stap 5: Test Voer uw project uit
Nu is het tijd om uw project uit te testen! Zorg ervoor dat uw Autopilot-robot voldoende ruimte heeft om het volledige programma te kunnen uitvoeren zonder te vallen of tegen een andere robot of team aan te botsen.
-
De operator moet nu het eerste deel van het project op de Autopilot-robot uitvoeren door ervoor te zorgen dat het project is gemarkeerd en vervolgens op de knop Controleren te drukken.
-
Hoe is je proefrit verlopen? Heeft uw robot het pad afgelegd dat u dacht dat hij zou doen? Volg het probleemoplossingsschema en ga door met het maken en controleren van codegedeelten totdat u een voltooid pad hebt.
Tips voor docenten
-
USB loskoppelen
Als de leerlingen een computer gebruiken, herinner hen er dan aan om de USB-kabel los te koppelen van Robot Brain voordat ze het project uitvoeren. -
Creëer een afgebakende ruimte voor elk team
Misschien wilt u elk team een groot vel papier geven dat ze op de grond of op een tafelblad kunnen leggen waarop ze hun Autopilot-project kunnen uitvoeren. Dit zorgt ervoor dat elk team voldoende ruimte heeft om de run te voltooien zonder te vallen of de werkruimte van een ander team te betreden. -
Beoordeling
Het open karakter van deze bewegingsuitdaging betekent dat er meerdere ontwerpen en codesequenties kunnen zijn die het probleem oplossen. Dus, hoe kun je verschillende succesvolle oplossingen evalueren? Vanuit een informaticaperspectief is efficiëntie van cruciaal belang. De codereeks die het minste aantal blokken gebruikt, zou de voorkeursoplossing zijn.