Momentumun Etkilerini Yavaşlatmak
Bir araç herhangi bir hızda hareket ederken momentum iş başındadır. Araç çarptığında veya hızlı fren yaptığında, aracın, içindeki yolcuların ve herhangi bir yükün momentumundaki ani değişiklik, kuvvet nedeniyle yaralanmalara ve hasara neden olabilir. Bu nedenle otomobil üreticileri, bir kazaya karışabilecek sürücüleri korumak için emniyet kemerleri, hava yastıkları, yastıklı ön paneller ve buruşma bölgeleri gibi çeşitli güvenlik özellikleri geliştirmiştir.
Emniyet kemerleri ve hava yastıkları vücudu daha yavaş yavaşlatmak için tasarlandıkları için önemli cihazlardır. Daha kademeli olarak yavaşlamak, çarpışma sırasında vücuda binen kuvvetleri azaltır. Araçlara emniyet kemerleri ve hava yastıklarının takılması yasal olarak zorunludur ve sürücülerin korunmasını sağlamak için emniyet kemeri yasalarını uygulayan birçok eyalet vardır.
Yastıklı gösterge panelleri, hava yastığının açılmaması durumunda sürücülere kendilerini koruma yolu sağlayan güvenlik özellikleridir. Gösterge paneli yerine dolguya vurmak, çarpma sırasında gövdeye etki eden kuvvetleri azaltır. Bu özelliğin araba çarpışmalarından kaynaklanan kafa yaralanmalarının ciddiyeti üzerinde büyük etkisi vardır.
Burulma Bölgeleri ilk olarak 1952 yılında Daimler-Benz'de çalışan Béla Barényi tarafından geliştirildi. Çarpma anında açığa çıkan kinetik enerjiyi emebilecek ve çökebilecek belirlenmiş alanlara sahip bir araba tasarladı. Bu bölgeler halen otomobil mühendisleri tarafından tasarlanmakta ve kullanılmaktadır. Araçlar, çarpışma sırasında kontrollü bir şekilde çökecek, darbenin kuvvetini emecek ve yönlendirecek şekilde tasarlanmıştır. Burulma bölgeleri genellikle araçların ön ve arka kısımlarında bulunur.
Öğretmen İpuçları
Öğrencilerin, bu okumada bahsedilen tüm cihazların arabanın momentumunu azaltmadığını veya çarpışma sırasında meydana gelen darbe kuvvetlerini doğrudan azaltmadığını anlamalarına yardımcı olun. Bunun yerine, bu cihazlar darbe kuvvetlerini yöneterek sonuçlarının en aza indirilmesini sağlar. Örneğin, bir araçtaki hava yastığı, Hızı Keşfetme etkinliğinde robot ile top arasına şişirilmiş bir balon yerleştirmeye benzer. Balon, darbe kuvvetlerinin bir kısmını toptan uzağa yönlendirmiş ve dolayısıyla kat ettiği mesafeyi azaltmış olabilir. Bu, hava yastığının bir çarpışma sırasında yolcuların kafalarının arabanın iç kısmına zarar verici darbelerden korunmasına benzer.
Tartışmayı Motive Edin
Soru: Arabalar eskiden çelikten yapılıyordu ve çok az dolgusu vardı. Arabalara güvenlik özelliği gereksinimlerinin eklenmesine ne yol açtı sizce?
A: Boyun yaralanmaları (kamçı darbesi) ve kafa yaralanmaları (beyin sarsıntısı, beyin hasarı) ve ölümcül araba kazalarıyla ilgili çok sayıda olaydan bahsedilmelidir.
S: Araç güvenlik özellikleri sizi nasıl korur?
A: Öğrenciler hava yastıklarının ve emniyet kemerlerinin kendilerini ön panele veya ön camdan fırlamaya karşı nasıl koruyabileceğini göstermelidir. Burulma bölgesi çarpışmanın insan vücudu üzerindeki etkisini azaltır.
S: Mühendisler tarafından küçük çocukları korumak için ne tür güvenlik özellikleri geliştirildi ve neden?
A: Özel araba koltuklarının tasarımı, çocuğu daha iyi korumak için emniyet kemerinin doğru konumlandırılmasına olanak tanır.
Öğreniminizi Genişletin
Bu aktiviteyi genişletmek için öğrencilerinizden yukarıda bahsedilenler gibi diğer araç türlerindeki (çeşitli uçak türleri, uzay mekikleri, helikopterler ve benzerleri) güvenlik özelliklerini daha fazla araştırmalarını isteyin. Ayrıca güvenlik özelliklerinin sınırlarını keşfetmek için mühendisler tarafından kullanılan çarpışma testi yöntemlerini de inceleyebilirler.