Skip to main content
Opettajaportaali

Opettajan työkalulaatikon kuvake Opettajan työkalupakki - Tämän osan tarkoitus

Tämä Apply-osio auttaa opiskelijoita ymmärtämään, kuinka robotin nopeuden asettaminen liittyy päivittäisiin kokemuksiin, kuten itseajaviin autoihin, mukautuvaan vakionopeudensäätimeen ja hisseihin. Aloita osio pyytämällä oppilaita tunnistamaan tilanteita, joissa nopeuden muuttaminen olisi hyödyllistä. Opiskelijoilla saattaa olla vääriä käsityksiä siitä, mitä tarkoittaa, että esine muuttaa nopeuttaan. Listaa oppilaiden vastaukset luokkahuoneessa, jotta niihin voidaan viitata lukemisen jälkeen. Apply-osiossa käsitellään myös sitä, miten robotin nopeuden asetusta voidaan käyttää VEX Robotics -kilpailussa.

Näitä Hakusivuja voidaan käsitellä luokkana.

  • Lue yhdessä Hae-sivu "Ajoneuvojen nopeus".

  • Edistää aiheesta keskustelua luokassa.

  • Lukekaa yhdessä sivu "Kilpailurobottien nopeuden muuttaminen".

  • Edistää aiheesta keskustelua luokassa.

Jos sinulla on aikaa luokassa tai kotitehtävinä, Extend Your Learning -osiot tarjoavat muita vaihtoehtoja, jotka saavat oppilaat ajattelemaan, miten robotiikkaa käytetään heidän elämänsä ajan.

Vakionopeudensäädin
Ajoneuvo, joka tunnistaa edessään olevia esineitä hidastaakseen tai nopeuttaakseen.

Mukautuva vakionopeudensäädin

Nykypäivän roboteilla ja erityisesti autoilla on kyky suorittaa monia automaattisia liikkeitä. Jotkut autot voivat pysäköidä ja jopa ajaa itse. Monissa uusissa ajoneuvoissa ja itseohjautuvissa autoissa on mukautuva vakionopeudensäädin (ACC). Tämä ominaisuus asettaa ajoneuvon tietylle nopeudelle ja määrittää anturien avulla, pitäisikö sen hidastaa vai nopeuttaa sen edessä olevien kohteiden mukaan. Miten tämä on hyödyllistä? Mitä nopeammin esine liikkuu, sitä enemmän sillä on vauhtia tai energiaa. Joten törmäys esineisiin, kuten muihin autoihin, on vaarallista. Oletetaan, että ajat moottoritiellä ja asetat ACC:ksi 65 mph. Autosi ajaa 65 mph, kunnes sen on muutettava nopeuttaan. Jos edessäsi oleva auto käyttää äkillisesti jarrujaan, autosi pystyy aistimaan edessäsi olevan auton vauhtia ja myös hidastamaan, jotta et törmää niihin. Kun edessä ajava auto kiihtyy, autosi kiihtyy. Kun tie alkaa mäkeä ylös, auto kiihtyy säilyttääkseen asettamasi 65 km/h.

Hissit ovat toinen esimerkki roboteista, joiden on muutettava nopeutta toimiakseen kunnolla. Voitko kuvitella astuvasi hissiin ja se lähti heti nousemaan tai laskemaan maksiminopeudellaan? Luultavasti kaatuisit! Hissien on lähdettävä ja päätyttävä pienemmällä nopeudella matkustajiensa turvallisuuden varmistamiseksi.

Laajenna oppimiskuvaketta Laajenna oppimistasi nopeuden muutoksilla

On monia robotteja ja jokapäiväisiä esineitä, jotka muuttavat nopeuksia itsestään tai joilla on kyky muuttaa nopeuksia turvallisuuden varmistamiseksi tai suorituskyvyn maksimoimiseksi. Saadaksesi oppilaat ajattelemaan erilaisia ​​robotteja, jotka muuttavat nopeutta, pyydä heitä ideoimaan viisi robottia tai esinettä, joiden he uskovat muuttavan nopeutta. Kun he ovat valinneet viisi, pyydä oppilaita tutkimaan viittä valintaansa, jotta he voivat vahvistaa, muuttavatko ne nopeutta vai eivät. Joitakin esimerkkejä ovat, mutta eivät rajoitu näihin: hiustenkuivaaja, keittosekoitin, polkupyörät, automaattiset imurit tai automaattisesti avautuvat ovet. Oppilaiden tulee olla valmiita jakamaan havainnot luokan kanssa ja he voivat kirjoittaa havainnot tekniikan muistikirjaansa.