Skip to main content
Tanári portál

Tanári eszköztár ikonra Tanári eszköztár - Az oldal célja

Ez az oldal segít a diákoknak abban, hogy kapcsolatot teremtsenek a nyomaték vagy a sebesség és a versenyrobotok között. Mielőtt elolvasná ezt az oldalt, kérje meg a tanulókat, hogy gondolják át a robotok különböző jellemzőit és részeit, amelyek a nyomatékkal és/vagy sebességgel kapcsolatosak, és írják le ezeket az ötleteket a mérnöki füzetükbe. Miután a tanulók leírták ötleteiket, egész osztályként olvassák végig ezt az oldalt.

IQ verseny
Armbot IQ

Nyomaték vagy sebesség a robotika versenyeken

Az, hogy nyomaték- vagy sebességelőnyt épít be a robotjára, a tárgyak súlyától függ, amelyekkel kölcsönhatásba lép (milyen nehéz a robot alkatrésze, mekkora erőre lesz szüksége a feladat elvégzéséhez), és milyen gyorsan vagy körültekintően akarja. egy elvégzett feladat (a pályán való mozgás vs. egy játékdarab óvatos megfogása és mozgatása).

Hasznos megfontolni a nyomaték- vagy fordulatszám-előnyök használatát az alábbiakhoz hasonló feladatok elvégzéséhez:

  • A teljes robot mozgatása a pályán – sebességelőny

  • Nagy robotkarok vagy karmok emelése és mozgatása - nyomatékelőny

  • Karom vezérlése a játéktárgyak szilárdan tartásához – nyomatékelőny

  • Kis játéktárgyakat gyűjtő kis alkatrész mozgatása - sebességelőny

Fontos, hogy elolvassa és mérlegelje a versenyszabályokat, hogy stratégiai módon tudjon versenyrobotot építeni gyorsaságra és erőre.

Tanári eszköztár ikonra Tanári eszköztár - Következtetés

Fejezd be ezt a részt úgy, hogy bevond a tanulókat egy egész osztályos beszélgetésbe. Kérje meg a tanulókat, hogy osszák meg gondolataikat a forgatónyomaték vagy a sebesség fontosságáról a versenyrobotokkal, és foglalják össze, mit tanultak ebből a részből. Bátorítsa a tanulókat, hogy osszák meg észrevételeiket a mérnöki jegyzetfüzetükből.