Skip to main content

SZÁRMAZIK Labs
Változó sebesség

Tanári eszköztár ikonra Tanári eszköztár - A szakasz célja

Ez az Alkalmazás rész segít a tanulóknak megérteni, hogyan kapcsolódik egy robot sebességének beállítása a napi tapasztalatokhoz, például az önvezető autókhoz, az adaptív sebességtartó automatikához és a liftekhez. Kezdje a részt azzal, hogy megkéri a tanulókat, hogy azonosítsanak néhány olyan helyzetet, amikor a sebesség megváltoztatása előnyös lenne. A tanulóknak lehet néhány tévhitük arról, hogy mit jelent, ha egy tárgy megváltoztatja a sebességét. Sorolja fel a tanulók válaszait az osztályteremben, hogy az olvasás után hivatkozni lehessen rájuk. Az Alkalmazás rész azt is tárgyalja, hogy a robot sebességének beállítását milyen módon lehet használni a VEX Robotics versenyen.

Ezek az Apply oldalak osztályként dolgozhatók fel.

  • Olvassa el együtt a Jelentkezés oldalt „A járművek sebessége”.

  • Könnyítsen megbeszélést az osztályban a témáról.

  • Olvassa el együtt a „Versenyrobotok sebességének megváltoztatása” című oldalt.

  • Könnyítsen megbeszélést az osztályban a témáról.

Ha van ideje az órán vagy házi feladatként, az Extend Your Learning szakaszok más lehetőségeket is kínálnak, amelyekkel a tanulók elgondolkodhatnak arról, hogyan használják életük során a robotikát.

Tempomat
Egy jármű érzékeli az előtte lévő tárgyakat, hogy lelassítson vagy felgyorsítson.

Adaptív sebességtartó automatika

A mai robotok és különösen az autók képesek számos automatizált mozgás végrehajtására. Egyes autók maguk is parkolhatnak, sőt vezethetnek is. Sok új jármű és önvezető autó adaptív sebességtartó automatika (ACC) rendelkezik. Ez a funkció egy bizonyos sebességre állítja be a járművet, és érzékelők segítségével határozza meg, hogy az előtte haladó tárgyaktól függően lassítson-e vagy gyorsuljon-e. Hogyan hasznos ez? Minél gyorsabban mozog egy tárgy, annál több lendülete vagy energiája van. Így a tárgyakkal való ütközés, például más autókkal, veszélyes. Tegyük fel, hogy autópályán vezet, és az ACC-t 65 mph-ra állítja. Autója 65 mérföld/órás sebességgel fog haladni, amíg nem kell változtatnia a sebességén. Ha egy Ön előtt haladó autó hirtelen befékezi, akkor az Ön autója érzékeli, hogy az Ön előtt lelassul, és lassít is, így Ön nem ütközik bele. Amikor az elöl haladó autó felgyorsul, az Ön autója is felgyorsul. Amikor az út elindul felfelé egy dombon, az autó felgyorsul, hogy fenntartsa a beállított 65 mérföld/órás sebességet.

A felvonók egy másik példa a robotokra, amelyeknek sebességet kell változtatniuk ahhoz, hogy megfelelően működjenek. El tudod képzelni, hogy belépsz egy liftbe, és azonnal elkezdett felfelé vagy lefelé menni a maximális sebességével? Valószínűleg felborulnál! A felvonóknak kisebb sebességgel kell indulniuk és véget kell vetniük az utasok biztonságának.

Bővítse ki a tanulást ikont Bővítse tanulását sebességváltozással

Sok olyan robot és mindennapi tárgy létezik, amelyek maguktól változtatják a sebességet, vagy képesek a sebesség változtatására a biztonság vagy a teljesítmény maximalizálása érdekében. Ahhoz, hogy a tanulók a sebességet megváltoztató különböző robotokra gondoljanak, kérd meg őket, hogy öt olyan robotot vagy tárgyat találjanak ki, amelyekről úgy gondolják, hogy változtatják a sebességet. Miután döntöttek az öt mellett, kérje meg a tanulókat, hogy vizsgálják meg öt választásukat, hogy meg tudják erősíteni, hogy változtatnak-e a sebességen vagy sem. Néhány példa többek között a következőkre: hajszárító, főzőmixer, kerékpárok, automatikus porszívók vagy automatikusan nyíló ajtók. A tanulóknak fel kell készülniük arra, hogy eredményeiket megosszák az osztállyal, és leírhatják a megállapításaikat a mérnöki füzetükbe.