Skip to main content

SZÁRMAZIK Labs
Hajtás előre és hátra

Most, hogy az összeállítás befejeződött, fedezze fel, és nézze meg, mire képes. Ezután válaszoljon ezekre a kérdésekre a mérnöki jegyzetfüzetében.

 1. Mit gondol, hogyan lehetne az Autopilotot mérési eszközként használni?

 2. Ha nem lenne vonalzója, amely megmérné, mennyit mozdult el az Autopilot robot, melyik VEX darabot választaná mérőpálcaként? Miért?

 3. Az Autopilot robotot tekintve szerinted hány darabból építették? Jegyezze fel a tippjét és azt, hogy miért ezt a számot választotta a mérnöki jegyzetfüzetébe.

Tanári eszköztár ikonra Tanári Eszköztár - Válaszok

 1. A válaszok eltérőek lehetnek, de magában foglalhatja azt, hogy az Autopilotot egy adott pontra kell elmozdulni, majd meg kell mérni, mennyit ment, vagy „megmondhatja” (programozhatja), hogy mozogjon egy bizonyos távolságot.

 2. A hallgatók választhattak bármilyen VEX darabot mérőeszközként, számos indoklással. A tanulók választhatnak egy rövid darabot a pontosság érdekében, vagy egy hosszú darabot a nagy távolságok könnyű méréséhez. Egyes tanulók megjegyzik, hogy a szürke gerendák jók lennének, mert a lyukakat résztávolságok mérésére is használhatja.

 3. A tanulók tetszőleges számra válaszolhattak a tippeléshez. Az Autopilot robotban 154 darab található, és a tanulók érvelésüktől függően több vagy kevesebb darabot találhatnak ki. A becsléssel kapcsolatos további gyakorlatért lásd a Tanulás kiterjesztése című részt alább.

Bővítse ki a tanulást ikont Bővítse tanulását

A becslés a tanulók számára fontos készség, amelyet gyakorolni kell. Osztályként dolgozza ki a következő tevékenységet a harmadik Felfedezési kérdés segítségével.

 • Kérd meg a tanulókat, hogy osszák meg sejtéseiket, hogy hány darab van az Autopilot robotban, és írják fel a táblára.

 • Rendezze a becsléseket a legkisebbtől a legnagyobbig. Kérd meg a tanulókat, hogy határozzák meg, hol található a sejtésük a halmazon belül.

 • Kérdezd meg a tanulókat, hogyan jutottak a sejtésükhöz. A tanulók különféle válaszokkal fognak válaszolni.

 • Irányítsa a tanulókat, hogy gondolkodjanak el azon, hogyan becsülhetik meg szisztematikusan a darabszámot. Ez a következőket foglalhatja magában:

  • A lépések számának meghatározása és a lépésenkénti alkatrészszámok átlagos becslése. Ehhez szorzásra lenne szükség a végső becsléshez.

  • Az alkatrészek típusának felsorolása, és annak becslése, hogy hány darab volt az egyes alkatrészekből. Ez kiegészítést igényelne.

  • A tanulók hozzáfűzhetik saját ötleteiket, hogyan tudnának szisztematikusan becsülni.

 • Adjon időt a tanulóknak becsléseik felülvizsgálatára, és kérje meg őket, hogy rögzítsék azokat a mérnöki jegyzetfüzetükbe.

 • Kérd meg a tanulókat, hogy osszák meg új becsléseiket, és sorolják fel még egyszer a táblán.

 • Mutasd fel az alkatrészek pontos számát, és nézd meg, ki volt közel a valós számhoz.