Skip to main content

Tanári eszköztár ikonra Tanári eszköztár - A szakasz célja

Ez az Alkalmazás rész segít a tanulóknak megérteni, hogyan használják a mozgások összekapcsolásokkal történő átalakítását a való világban az ollós emelések elemzésével. Az ezen az oldalon található kérdéseket csoportosan is meg lehet vizsgálni, ha lebonyolítunk egy osztálybeszélgetést, vagy egyénileg kérjük a tanulókat, hogy leírják ötleteiket a mérnöki füzetükbe. Ez használható összegző értékelésként, például házi feladatként vagy osztályon belüli fejlesztő értékelésként. Kattintson erre a hivatkozásra (Google / .docx / .pdf) a mérnöki jegyzetfüzet rubrikához, és erre a hivatkozásra (Google / .docx / .pdf) az együttműködési rubrikához. A Motiválj beszélgetés rész olyan kérdéseket tartalmaz, amelyek arra késztetik a tanulókat, hogy elgondolkodjanak azon, milyen helyzetekben lehetnek hasznosak az ollós emelések vagy általában az összeköttetések.

Targonca - 2
Építkezéshez használt ollós emelő

Érd el az eget!

A Grabber és az ollós emelő nagyon hasonló eszközök. Az ollós emelőket számos különböző szakmában használják. Lehetővé teszik a dolgozók számára, hogy különböző magasságokat érjenek el munkájuk elvégzése közben. Ezenkívül az ollós emelők mobil és stabil platformot kínálnak a munka elvégzéséhez. Gyakran használják létrák vagy állványok helyett. Mobilitásuk, valamint stabilitásuk és biztonságuk biztonságosabb és hatékonyabb munkakörnyezetet teremt.

Az alábbi szakmák némelyike ​​gyakran használ ollós emelőt:

  • Építőmunkások

  • Villanyszerelők

  • Asztalosok

  • Raktári dolgozók

  • Mechanika

Motiválni vita ikonra Motiválja a beszélgetést

Az ollós emelők a legtöbb nagyvárosban és építkezéseken is megtalálhatók, és segítenek stabilabbá, biztonságosabbá és biztonságosabbá tenni a munkakörnyezetet. Kérje meg diákjait, hogy beszéljék meg, hogyan lehetnek hasznosak az ollós emelők.

K: Milyen előnyökkel jár az ollós emelő a létrához képest?
A: Az ollós emelő általában tovább tud nyúlni, és még akkor is stabilabb marad, ha külső tényezők, például szél vagy enyhe rázkódás is fennáll. A létrának is szüksége van egy szerkezetre, amelyre támaszkodhat, míg az ollós emelő függőlegesen emelkedhet a levegőben anélkül, hogy a közelben lévő másik szerkezettől függne. Ez hasznos lehet elektromos vezetékek rögzítésekor vagy más olyan helyzetekben, amikor az érdeklődési terület elszigetelődik. A létra általában egyszerre csak egy embert képes megtámasztani, míg az ollós emelőkön általában van egy emelvény a tetején, amely egyszerre több embert is képes megtámasztani.

K: Az összekötő elemek segítségével olyan mechanizmusok hozhatók létre, mint a Grabber vagy az ollós emelők, amelyek függőlegesen (egyenesen felfelé) vagy vízszintesen (kifelé) nyúlhatnak. Léteznek más típusú összeköttetések, amelyek lehetővé tehetik a mechanizmusok vagy robotok mozgását?
A: Igen. A lehetséges válasz a négyrúd-rudazat lehet, amely lehetővé tenné a robot számára, hogy fel-le liftes módon emeljen fel és engedjen le egy kart vagy más eszközt.

K: Mi történhetne a Grabberrel, ha több hivatkozást adnának hozzá, hogy hosszabb legyen?
A: A Grabber hosszabbra nyúlhat, de több erőt is igényelhet a kinyújtásához, mivel további részeket adtak hozzá. Az is lehetséges, hogy egyre kevésbé lesz stabil, minél több linket (gerenda) adnak hozzá anélkül, hogy megerősítenék a terv többi részét. Ha több gerendát adnak hozzá, szükség lehet további 1x1 csatlakozótüskékre is a szerkezet megerősítése érdekében. Egy másik lehetőség lehet erősebb anyag, például acél használata.

K: Az ollós rudazatokat nem csak emelésre használják. Általában arra is használatosak, hogy egy téren átnyúljanak, vagy a tér oldalán lévő kompakt formájukba visszahúzódjanak. Hol láthatott ollós összekötőelemet a téren való kinyújtásra?
A: A legjobb példa erre az ollós kapu, amelyet arra használnak, hogy kompakt maradjon, miközben egy téren is átnyúlik. Az ollós kapuk leggyakrabban látható helyei a lépcsők tetején találhatók otthon, ahol állatok vagy kisgyerekek tartózkodnak, vagy a kirakatokon biztonsági okokból, repülőtereken vagy régi liftekben.

Bővítse ki a tanulást ikont Bővítse tanulását

A tevékenység bővítéséhez próbálkozzon a következővel:

  • A tanulók csoportokban dolgozva keressenek képeket az interneten a használatban lévő ollós emelőkről, majd készítsenek kollázst ezekről az egyszerű gépekről. A tanulók mindegyik példát felcímkézhetik azzal a szakmával, amelyben használják.

  • Egy másik lehetőség ehhez a tevékenységhez az ollós emelő építése más anyagból, például kartonból. Vágjon ki téglalap alakú vékony kartondarabokat, és csatlakoztassa őket a Grabberhez hasonló kialakítású csapok vagy rajzszögek segítségével, mint az 1x1 csatlakozócsapok. Kísérletezzen különböző méretű téglalap alakú kartondarabokkal. Utasítsa a tanulókat, hogy gondolkodjanak el a különböző tervekről a mérnöki jegyzetfüzetükben található anyagok összehasonlításával és kontrasztjaival.