Skip to main content

Targonca
A ollós emelő

Mozgás konvertálása összeköttetésekkel

A kapcsolások a gépek tervezésének alapvető részét képezik, mivel képesek ilyen sokféle kimeneti mozgást létrehozni. A kapcsolatok megváltoztathatják az erő irányát is. A fenti képen egy ollós emelő látható, amely több ollós csatlakozást használ. Az ollós emelőt gyakran használják emberek felemelésére vagy süllyesztésére. Annak érdekében, hogy az ollós emelő felemelkedhessen, erőt fejtenek ki a felvonó alján lévő külső gerendákra. Ahogy az alul lévő gerendákra ható erő közelebb nyomja őket a középponthoz, az emelő felemelkedik. Ez egy nagyszerű példa arra, hogy egy kapcsolat hogyan tudja megváltoztatni az erő irányát. Ebben az esetben az összekötőelem ismét egy ollós rudazat volt, mint a Grabbernél, de az erőt egy motor generálta, ahelyett, hogy a felhasználó összenyomta volna az alsó gerendákat.

  • Építési szakértő: magyarázza el, hogyan lehet platformot hozzáadni a Grabber tetejéhez, hogy valami hasonlót hozzon létre, mint egy ollós emelő.

  • Rögzítő: vázolja fel és magyarázza el a tervezést a mérnöki jegyzetfüzetében.

Tanári eszköztár ikonra Tanári Eszköztár - Válaszok

A válaszok eltérőek lehetnek, de a tanulók vegyék figyelembe, hogy a Grabber tetejére egy nagyobb tányért is lehet rögzíteni. A VEX IQ Super Kit 4x12-es lemeze stabil platformként működhet.

A tanulóknak azt is figyelembe kell venniük, hogy a platform nem szerelhető fel közvetlenül a Grabber végeire. Ha így lenne, a Grabber már nem tudna mozogni. Ahogy a Grabber kinyúlik, a Grabber hegyei egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Így az lenne az optimális, ha a Grabber hegyei valamilyen pályán helyezkednének el, ahol továbbra is szabadon mozoghatnak anélkül, hogy a platformot veszélyeztetnék.

Bővítse ki a tanulást ikont Extend Your Learning A kapcsolatok olyanok mint a karok

Ennek a tevékenységnek a kiterjesztéséhez rajzolja meg az előző oldalon bemutatott kapcsolatokat és emelőket. Ezután kérje meg a tanulókat, hogy vizsgálják meg az egyszerű karok néhány elképesztő felhasználását – például az ókorban az emberek által épített legimpozánsabb építményeket: az egyiptomi piramisokat. A diákok kutathatják a Khufu piramist, amelyet Gizai Nagy Piramisnak is neveznek. Ez volt a legmagasabb ember alkotta építmény (több mint 480 láb magas) több mint 3800 éven keresztül, és a világ hét csodájának egyike. Az egyiptomiak számos egyszerű gépet, köztük karokat használtak 2,3 millió, 5,9 millió tonna tömegű sziklatömb mozgatására, hogy létrehozzák ezt a figyelemre méltó szerkezetet. Kérd meg a tanulókat, hogy vizsgálják meg, hogyan használták az egyiptomiak az egyszerű gépeket, például karokat a nehéz anyagok mozgatására. Utasítsa a tanulókat, hogy írják le észrevételeiket a mérnöki füzetükbe.

Motiválni vita ikonra Motiválja a beszélgetést - Következtetés

A leckét úgy fejezze be, hogy bevonja a tanulókat egy egész osztályos beszélgetésbe. Kérje meg a tanulókat, hogy osszák meg gondolataikat a kötésekről és az ollós emelésekről, hogy összefoglalják, mit tanultak ebből a tevékenységből. Bátorítsa a tanulókat, hogy osszák meg észrevételeiket a mérnöki jegyzetfüzetükből.