Skip to main content

Leraar Toolbox-pictogram Teacher Toolbox - Het doel van dit hoofdstuk

In dit gedeelte Toepassen kunnen leerlingen begrijpen hoe het omzetten van beweging met koppelingen in de echte wereld wordt gebruikt door schaarhoogwerkers te analyseren. De vragen op deze pagina kunnen als groep worden onderzocht door een klassikale discussie te faciliteren of door leerlingen individueel hun ideeën in hun technische notitieboekjes te laten schrijven. Dit kan worden gebruikt als summatieve beoordeling, zoals een huiswerkopdracht of formatieve beoordeling tijdens de les. Klik op deze link (Google / .docx / .pdf) voor de rubriek Engineering Notebook en op deze link (Google / .docx / .pdf) voor de rubriek Samenwerking. In de sectie Motiveer discussie worden vragen gesteld om leerlingen aan het denken te zetten over in welke situaties schaarliften of koppelingen in het algemeen nuttig kunnen zijn.

Vorkheftruck - 2
Er wordt een schaarhoogwerker gebruikt voor de bouw

Naar de hemel reiken!

De Grabber en de schaarhoogwerker lijken erg op elkaar. Schaarliften worden in veel verschillende beroepen gebruikt. Ze zorgen ervoor dat werknemers verschillende hoogtes kunnen bereiken terwijl ze hun werk voltooien. Daarnaast bieden schaarhoogwerkers een mobiel en stabiel platform om het werk uit te voeren. Ze worden vaak gebruikt in plaats van ladders of steigers. Hun mobiliteit, evenals hun stabiliteit en veiligheid, creëren een veiligere en efficiëntere werkomgeving.

Enkele van onderstaande beroepen maken veelvuldig gebruik van schaarhoogwerkers:

  • Bouwvakkers

  • Elektriciens

  • Timmerlieden

  • Magazijnmedewerkers

  • Mechanica

Motiveer discussiepictogram Motiveer discussie

Schaarliften zijn te vinden in de meeste grote steden en op bouwplaatsen en zijn nuttig om werkomgevingen stabieler en veiliger te maken. Vraag uw leerlingen te bespreken hoe schaarliften nuttig kunnen zijn.

Vraag: Wat is het voordeel van het gebruik van een schaarlift vergeleken met een ladder?
A: Een schaarhoogwerker kan doorgaans verder uitschuiven en stabieler blijven, zelfs als er sprake is van externe factoren zoals wind of lichte trillingen. Een ladder heeft ook een constructie nodig waarop hij kan leunen, terwijl een schaarlift verticaal in de lucht kan stijgen zonder afhankelijk te zijn van een andere constructie in de buurt. Dit kan handig zijn bij het repareren van elektriciteitskabels of in andere situaties waarin het betreffende gebied geïsoleerd kan zijn. Ook heeft een ladder doorgaans slechts de capaciteit om één persoon tegelijk te ondersteunen, terwijl een schaarlift meestal een platform bovenaan heeft dat meerdere mensen tegelijk kan ondersteunen.

V: Verbindingen kunnen worden gebruikt om mechanismen te creëren zoals de Grabber- of schaarliften, die zich verticaal (recht omhoog) of horizontaal (naar buiten) kunnen uitstrekken. Zijn er andere soorten verbindingen waardoor mechanismen of robots kunnen bewegen?
A: Ja. Een mogelijk antwoord kan de vierstangenverbinding zijn, waarmee een robot een arm of ander apparaat op en neer kan bewegen.

Vraag: Wat zou er met de Grabber kunnen gebeuren als er meer links zouden worden toegevoegd, zodat deze langer zou kunnen worden uitgebreid?
A: De Grabber kan langer uitschuiven, maar heeft ook meer kracht nodig om hem uit te schuiven omdat er extra secties zijn toegevoegd. Het zou mogelijk ook steeds minder stabiel worden naarmate er meer schakels (Beams) worden toegevoegd zonder de rest van het ontwerp te versterken. Als er meer balken worden toegevoegd, moeten er mogelijk ook meer 1x1 connectorpinnen worden toegevoegd om de structuur te helpen versterken. Een andere optie kan zijn om een ​​sterker materiaal zoals staal te gebruiken.

Vraag: Schaarstangen worden niet alleen gebruikt om te heffen. Ze worden ook vaak gebruikt om zich over een ruimte uit te strekken of zich terug te trekken naar hun compacte vormen aan de zijkant van een ruimte. Waar heb je misschien gezien dat een schaarverbinding werd gebruikt om zich over een ruimte uit te strekken?
A: Het beste voorbeeld is een schaarpoort die gebruikt wordt om compact te blijven en zich tegelijkertijd over een ruimte uit te kunnen strekken. Enkele van de meest voorkomende plaatsen om schaarhekken te zien zijn bovenaan de trappen in huizen met dieren of jonge kinderen, op winkelpuien als extra beveiliging, op luchthavens of in oude liften.

Breid uw leerpictogram uit Breid uw leerproces uit

Probeer het volgende om deze activiteit uit te breiden:

  • Laat de leerlingen in groepen werken om online afbeeldingen te vinden van schaarhoogwerkers in gebruik en maak vervolgens een collage van deze eenvoudige machines. Studenten kunnen elk voorbeeld labelen met het beroep waarin het wordt gebruikt.

  • Een andere optie voor deze activiteit is het bouwen van een schaarlift uit een ander materiaal, zoals karton. Knip rechthoekige stukken dun karton uit en verbind ze in hetzelfde ontwerp als de Grabber met behulp van punaises of punaises als verbindingsstukken, zoals de 1x1 connectorpinnen. Experimenteer met verschillende formaten rechthoekige kartonnen stukken. Instrueer de leerlingen om na te denken over verschillende ontwerpen door materialen in hun technische notitieboekje te vergelijken en te contrasteren.