Öğretmen Araç Kutusu
-
Etkinlik Taslağı
Bu keşif, öğrencilerin öğrendikleri temel programlama davranışlarını, belirli bir yolda ilerlemeye yönelik karmaşık bir davranış oluşturmak için uygulamalarına olanak tanıyacaktır. Bu etkinliğin ana hatları için aşağıdaki bağlantılardan birine tıklayın (Google Dokümanı/.docx/.pdf). -
Öğrencilerin Keşif Rolleri
Keşfe başlamadan önce öğrencileri gruplara ayırın. Keşfe katılırken öğrenciler iki ila dört kişilik gruplar halinde organize edilebilir. Her öğrenci 1 (veya daha fazla) rol üstlenmelidir. Deneyimlerin rolleri şunlardır: Oluşturucu, Programcı, Sürücü ve Kaydedici. Roller ve işbirliği ipuçları ve değerlendirme listeleri hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki bağlantılardan Google Dokümanı/.docx/.pdf).
Her gruptaki İnşaatçı gerekli donanımı almalıdır. Kaydedici, grubun mühendislik defterini almalı. Programcı VEXcode IQ'yu açmalıdır.
Miktar | İhtiyac duyulan malzemeler |
---|---|
1 |
Otomatik pilot robotu |
1 |
Şarjlı Robot Pili |
1 |
VEXcode IQ |
1 |
USB Kablosu (bilgisayar kullanılıyorsa) |
1 |
Mühendislik Defteri |
1 |
Haritalama için Büyük Kağıt |
1 |
İşaretleyiciler |
Grup başına 1 |
Engel olarak kullanılacak blok (isteğe bağlı) |
Öğretmen Araç Kutusu - Tasarım
Bu STEM laboratuvarının amacı, gerçek dünyadaki bir problemi çözmek için sürücüyü için ve dönüşü blok için uygulamaktır. Bu amaca ulaşmak için öğrencilerin robotun seyahat edeceği bir yol tasarlaması gerekir.
-
Sınıfı kendi gruplarına ayırın; grubun her üyesi, deneyim için yerine getirecek en az 1 rol seçmelidir.
-
Sınıf olarak sorunu ve birlikte tanımladığınız gereksinimleri, yönergeleri ve birimleri hızla gözden geçirin.
-
Öğrencilere, mühendislik defterlerinde robotun seyahat etmesi için tasarlanmış bir yol çizmeleri için 5-10 dakika verin.
-
Her grup bir tasarımı tamamlarken, gerekli gereksinimleri karşıladığından ve büyük kağıda aktarılmaya hazır olduğundan emin olmak için onu kontrol etmelisiniz.
-
Robotun seyahat etmesi için haritayı büyük bir kağıda aktarın. (Cetvel kullanın ve harita üzerinde üzerinde anlaşılan birimler/parametrelerle eşleşen ölçümler yaptığınızdan emin olun.)
-
Her grup büyük ölçekli haritayı tamamlarken, gereksinimleri karşıladığından ve kodlamaya hazır olduğundan emin olmak için haritayı kontrol etmelisiniz.
Öğrencilerin programlamaya başlamadan önce, yukarıda listelenen gereklilikleri (ve öğretmenin ek gerekliliklerini) karşılayan bir tasarıma karar vermeleri ve taslağını çıkarmaları gerekecektir. Tasarım aşamasında, grubun her üyesinin bu sürece dahil olduğundan ve gruptaki roller dahilinde çalıştığından emin olmak için etrafta dolaşın. Öğrencilerin başarılı bir program yazabilmesi için tasarım süreci sırasında erkenden çözülebilecek sorun giderme sorunlarını not edin.
Örneğin:
Projenizde neler olacak?
Geri Dönüşüm Robotunuz için bir plan veya plan oluşturacak ve ardından onu yürütmek için bir proje oluşturacaksınız. Robotunuz aslında okulunuzda dolaşmayacak olsa da, daha küçük ölçekte bir plan oluşturmak yine de hassasiyet gerektirir. Bunu yapabilmek için her plan ve projenin aşağıdakileri içermesi gerekir:
-
Sınıfınız, ayrılıp geri döneceği “ana üs”tür.
-
Robot 3 sınıfa girip çıkmalı
-
Proje dört komutu içermelidir: ileri sür, geri sür, sola dön ve sağa dön. (Başarılı bir proje bu komutların her birinden birkaçını içerecektir.)
-
Geri dönüşümün toplandığını gösteren bir gösterge (ör. Dokunmatik LED açılır; 3 saniye bekleyin; vesaire.)
Grubunuz tasarım planınız üzerinde birlikte çalışırken, Oluşturucu ve Kaydedici, tasarladığınız yolun tüm bu gereksinimleri karşıladığından emin olmalıdır.
Öğretmen İpuçları
-
Ne Kadar Uzak?—Mesafeleri Birlikte Tanımlamak
Tasarım sürecini kolaylaştırmanın bir yolunu arıyorsanız, bazı parametreleri öğrencilerle birlikte tanımlamak yardımcı olabilir.Örneğin:
-
Sınıfa giriş/çıkış = 8 inç/203 mm
-
Kısa koridor = 12 inç/305 mm
-
Uzun koridor = 24 inç/610 mm
Bu sadece ihtiyaç duyulan spesifikliğin bir örneğini vermekle kalmayacak, aynı zamanda tasarım aşamasını daha kolay ilerletmeye ve öğrencilerin ölçümler konusundaki kafa karışıklığını önlemeye de yardımcı olacaktır. Bunlar üzerinde önceden beyin fırtınası yapabilirsiniz veya zaman kalırsa sınıfla birlikte beyin fırtınası yapabilirsiniz. ("Önerilen parametre birimleri" tablosu için aşağıdaki bağlantılardan birini tıklayın (Google Dokümanı/.docx/.pdf).) Öğrencilerin çalışırken kolayca başvurması için bunları görünür tutun.
-
-
Eylemdeki Rolleri Vurgulayın
Gruptaki her öğrencinin planlamada yer alması gerekirken, Kaydedici grup için tasarımın son taslağına sahip olmalıdır. Öğrenciler çalışırken, kayıt cihazının doğru tasarım planları yapma konusundaki güçlü yanlarına dikkat çekmek ve ekibin diğer üyelerine, rolleri çerçevesinde nasıl yardımcı olabileceklerini sormak isteyebilirsiniz. Örneğin, İnşaatçı ve Programcı, Kaydedici'nin çizdiği ölçümleri ve adımları etiketlemek ve takip etmek isteyebilir, bu arada Sürücü yön ve dönüş açıları hakkında düşünecektir.
Öğretmenlere Yönelik İpuçları - Geri Bildirim Vermek için Soru Sorun
Öğrenciler haritaları hakkında sizinle iletişime geçtiğinde, geri bildiriminizi bir çözüm sunmak yerine soru şeklinde çerçevelemeye çalışın. "Yalnızca iki durağınız var, üçüncüyü nereye ekleyebilirsiniz?" gibi şeyler sormak veya "Robotunuz engelin etrafından nasıl geçiyor?" veya "Robot burada hangi yöne gidiyor?" öğrencilerin eleştirel düşünme becerilerini uygulamalarını ve problem çözme konusunda eylemli olmalarını sağlayın.
Adım 1: Bir Çözümün Haritasını Çıkarın - Mekansal Düşünme Uygulaması
Artık gereksinimleri ve parametreleri bildiğinize göre, mühendislik defterinize robotunuzun okuldaki geri dönüşümü toplamak için yapacağı üç durağı gösteren bir harita çizin.
-
Başlangıç ve bitiş noktalarını işaretlediğinizden ve önemli olan sınıfları veya yerleri etiketlediğinizden emin olun.
-
Robotun gideceği yönü ve sırayı göstermek için okları kullanın.
-
Örnek çizimi kılavuz olarak kullanın. Unutmayın, bu bir plandır, dolayısıyla kesin olması gerekmez, ancak kodlamaya başladığınızda size yardımcı olması için kendinize notlar veya hatırlatıcılar eklemek isteyebilirsiniz.
-
Not defterinizde tamamlanmış bir harita olduğunda öğretmeninizle görüşün. Kaydedici, öğretmenle paylaşabileceğiniz ve büyük haritanıza temel oluşturabileceğiniz son sürüme sahip olmalıdır.
-
Öğretmeniniz çizdiğiniz haritayı onayladığında, büyük kağıdı, işaretleyicileri ve cetvelleri kullanarak haritayı robotun üzerinde gidebileceği daha büyük bir ölçeğe aktarın. Tartışılan parametrelere ve birimlere uyacak şekilde çizdiğiniz mesafeleri ölçmeyi unutmayın. Bu şekilde, robotunuzun başarıyla sürüş yapmasına yardımcı olmak için kodunuz haritanızla eşleşecektir.
Tartışmayı Motive Edin - Düşüncenizi Açıklayın
S: Yaptığınız planı düşünün, neden yerlere bu sırayla taşınmayı seçtiniz? Nereye gideceğinize dair seçimlerinizi yaparken hangi faktörleri göz önünde bulundurdunuz? (Öğrenciler bunu mühendislik defterlerinde yazılı olarak veya zaman kalırsa sözlü olarak cevaplayabilirler.)
A: Cevaplar farklılık gösterebilir, ancak kimin en çok veya en az geri alma şansına sahip olacağı, engelden nasıl tamamen kaçınılacağı, en kısa kodun ne olacağı vb. gibi şeyleri içerebilir.
S: Planınızı not defterinizden daha büyük bir kağıda taşımak için tutarlı bir ölçeğe sahip olmanın neden önemli olduğunu düşünüyorsunuz?
A: Küçük bir planı alıp daha geniş bir alana aktarabilmek için ölçek önemlidir. Tutarlı bir ölçek, tüm alanların birbirine göre eşit şekilde yerleştirilmesini sağlayacaktır.