Stap 1: GEK Box's stap 2: versnellingen met 12 en 36 tanden
In stap 2 van de bouwinstructies zat het tandwiel met 12 tanden al op de as die de MAD verbond Het handvat van Box aan die kant van de constructie.
-
Build Expert, zoek die kant van de MAD Box en laat het aan je teamgenoten zien. Demonstreer vervolgens dat wanneer aan de hendel wordt gedraaid, de as het tandwiel met 12 tanden (aandrijftandwiel - invoer) laat draaien, en vervolgens het tandwiel met 36 tanden (aangedreven tandwiel - uitvoer) laat draaien dat in deze stap van de bouw wordt toegevoegd.
-
Wat is de overbrengingsverhouding van deze twee versnellingen?
-
Rekenmachine, bereken de onderstaande vergelijking en laat de recorder deze controleren.
Docententoolbox - Oplossing
De rekenmachine en de recorder in de groep moeten beseffen dat de berekening als volgt moet worden uitgevoerd:
-
De eerste breuk moet 36/12 zijn.
-
De tweede breuk moet 3/1 zijn.
Zorg er opnieuw voor dat de leerlingen begrijpen hoe ze breuken kunnen verkleinen door zowel de teller als de noemer met hetzelfde getal te laten duiken.
De verhouding van 3:1 vertelt ons dat het aandrijvende tandwiel met 12 tanden drie keer moet draaien om het tandwiel met 36 tanden eenmaal te kunnen draaien.
Dat leidt tot een mechanisch voordeel van koppel. Wat is koppel?
Koppel is een mechanisch voordeel dat de output van het aangedreven tandwiel of de machine krachtiger maakt. In dit geval de MAD Box had drie keer zoveel input als output, waardoor hij krachtiger was.
-
Recorder, zorg ervoor dat u aantekeningen toevoegt aan het technische notitieboekje over het mechanische voordeel van koppel binnen de MAD Doos.
Stap 2: GEK Box's stap 10: versnellingen met 36 en 12 tanden
In stap 10 van de bouwinstructies de andere kant van de MAD Box was aangesloten. Het had een tandwiel met 36 tanden op de as met het handvat.
-
Build Expert, zoek die kant van de MAD Verpak het in en laat het aan de groep zien. Demonstreer vervolgens dat wanneer aan de hendel wordt gedraaid, de as het tandwiel met 36 tanden (aangedreven tandwiel - invoer) laat draaien, en vervolgens het tandwiel met 12 tanden (aangedreven tandwiel - uitvoer).
-
Wat is de overbrengingsverhouding van deze twee versnellingen?
-
Rekenmachine, zoek de onderstaande vergelijking uit en laat de recorder dit controleren.
Docententoolbox - Oplossing
De rekenmachine en de recorder in de groep moeten beseffen dat de berekening als volgt moet worden uitgevoerd:
-
De eerste fractie moet 12/36 zijn.
-
De tweede breuk moet 1/3 zijn.
Zorg er opnieuw voor dat de leerlingen begrijpen hoe ze breuken kunnen verkleinen door zowel de teller als de noemer met hetzelfde getal te laten duiken.
De verhouding van 1:3 vertelt ons dat het rijdende tandwiel met 36 tanden slechts één keer hoeft te draaien om het tandwiel met 12 tanden drie keer te laten draaien.
Dat leidt tot een mechanisch voordeel van snelheid.
Snelheid is een mechanisch voordeel dat de output van het aangedreven tandwiel of de machine sneller maakt. In dit geval de MAD Box heeft drie keer zoveel output als input-rotaties, waardoor hij sneller is.
-
Recorder, zorg ervoor dat u aantekeningen toevoegt aan het technische notitieboekje over het mechanische voordeel van snelheid binnen de MAD Doos.
Stap 3: GEK Box's samengestelde overbrengingsverhoudingen
-
Build Expert, draai langzaam aan de hendel die is verbonden met het 36-tandwiel en laat de groep kijken hoe snel de andere hendel draait.
-
Recorder legt, na het lezen van de onderstaande beschrijving, uit wat een samengestelde overbrengingsverhouding is in het technische notitieboekje.
De overbrengingsverhouding voor het tandwiel met 36 tanden en het tandwiel met 12 tanden was 1:3 met het mechanische voordeel van snelheid. Maar als je eenmaal aan de hendel van het 36-tands tandwiel draait, draait de andere hendel ruim drie keer.
Dat komt omdat de MAD Box gebruikt een samengestelde overbrengingsverhouding van . De MAD De samengestelde overbrengingsverhouding van Box wordt gecreëerd doordat 36 tanden en 12 tanden dezelfde assen delen.
Een samengestelde overbrengingsverhouding vermenigvuldigt het mechanische voordeel van snelheid of koppel binnen een mechanisme.
Tips voor docenten
De labels 1e, 2e en 3e voor de overbrengingsverhoudingen in de afbeelding van de MAD Het bovenstaande vak is gebaseerd op het draaien van de hendel die is verbonden met het tandwiel met 36 tanden. Dat is het handvat onderaan de afbeelding.
De rode pijlen in de afbeelding hierboven tonen de assen met zowel 36 tanden als 12 tanden. Die assen verbinden de eerste, tweede en derde overbrengingsverhoudingen met elkaar. Wanneer de as draait, draaien zowel de tandwielen met 12 tanden als de tandwielen met 36 tanden op de as.
Dit vermenigvuldigt het mechanische voordeel dat door elke overbrengingsverhouding wordt gecreëerd, omdat ze zijn verbonden in een samengestelde overbrengingsverhouding.
De MAD Box heeft twee samengestelde overbrengingsverhoudingen omdat je hem aan beide kanten input kunt geven: de ene leidt tot een koppelvoordeel en de andere leidt tot een snelheidsvoordeel.
Om de samengestelde overbrengingsverhouding aan één kant van de MAD te berekenen Box, we moeten de drie overbrengingsverhoudingen in de build vinden van die input naar de output, en ze dan met elkaar vermenigvuldigen.
-
Build Expert, vind de kant van de MAD Vak waar de invoerhendel het tandwiel met 36 tanden draait en aan de groep laat zien. Tip: Het is het handvat onderaan de afbeelding hierboven. Wijs in de build aan om te bekijken waar de drie overbrengingsverhoudingen te vinden zijn.
-
Vergeet niet dat alle aandrijftandwielen 36 tandtandwielen zijn en dat alle aangedreven tandwielen 12 tandtandwielen zijn.
-
Rekenmachine en recorder, vul de onderstaande vergelijkingen in en controleer ze:
-
Het hele team moet proberen de volgende vragen te beantwoorden: Wat betekent de samengestelde overbrengingsverhouding van 1:27? Als de hendel met het 36-tandwiel één keer wordt gedraaid, hoeveel omwentelingen van de andere hendel moeten er dan zijn?
-
De Recorder moet de beste antwoorden van het team ordenen en deze in het technische notitieboekje schrijven.
Docententoolbox - Oplossing
De rekenmachine en de recorder in de groep moeten beseffen dat de berekening als volgt moet worden uitgevoerd:
-
De ontbrekende fractie in de eerste overbrengingsverhouding is 1/3.
-
De ontbrekende breuken in de tweede overbrengingsverhouding zijn 12/36 en 1/3.
-
De ontbrekende fractie in de derde overbrengingsverhouding is 12/36.
De vergelijking voor de berekening van de samengestelde overbrengingsverhouding werd gegeven omdat het de eerste keer was dat de leerlingen deze voltooid zagen.
De verhouding van 1:27 betekent dat voor elke keer dat het eerste tandwiel met 36 tanden één volledige rotatie voltooit, het laatste tandwiel met 12 tanden (het tandwiel dat zich het dichtst bij de uitvoerhendel bevindt) 27 keer draait. Dat geeft aan dat er een mechanisch voordeel van snelheid is.
Benadruk het mechanische voordeel van snelheid voor leerlingen door hen te vragen de hendel met het tandwiel met 36 tanden in een redelijk tempo te draaien en te zien hoe snel de uitvoerhendel draait. Wiskundig gezien draait de uitvoerhendel 27 keer zo snel als de invoerhendel!
Stap 4: De MAD Box's samengestelde overbrengingsverhouding voor koppel
-
Build Expert, vind de kant van de MAD Vak waar de invoerhendel het tandwiel met 12 tanden laat draaien en aan de groep laat zien. Hint: Het is de andere kant van de MAD Box zoals u hierboven gebruikte. Wijs erop dat bij gebruik van deze invoerhendel alle aandrijftandwielen 12 tandtandwielen zijn en dat alle aangedreven tandwielen 36 tandtandwielen zijn.
-
Rekenmachine en recorder, vul de onderstaande vergelijkingen in en controleer ze:
-
Het hele team moet proberen de volgende vragen te beantwoorden: Wat is de samengestelde overbrengingsverhouding en wat betekent dit? Hoe vaak draai je de hendel met het 12-tands tandwiel om de andere hendel één keer te draaien?
-
De Recorder moet de beste antwoorden van het team ordenen en deze in het technische notitieboekje schrijven.
Docententoolbox - Oplossing
De rekenmachine en de recorder in de groep moeten beseffen dat de berekening als volgt moet worden uitgevoerd:
-
De ontbrekende fractie in de eerste overbrengingsverhouding is 3/1.
-
De ontbrekende breuken in de tweede overbrengingsverhouding zijn 36/12 en 3/1.
-
De ontbrekende fractie in de derde overbrengingsverhouding is 36/12.
In de vergelijking voor de berekening van de samengestelde overbrengingsverhouding ontbreken 3/1 en 3/1, wat 27/1 oplevert en de samengestelde overbrengingsverhouding is 27:1.
De verhouding van 27:1 betekent dat het eerste tandwiel met 12 tanden 27 volledige rotaties moet voltooien, zodat het laatste tandwiel met 36 tanden (het tandwiel dat zich het dichtst bij de uitvoerhendel bevindt) één volledige rotatie kan draaien. Dat geeft aan dat er een mechanisch voordeel van koppel is.
Benadruk het mechanische voordeel van koppel voor leerlingen door hen te vragen de hendel met het twaalftandwiel in een redelijk tempo te draaien en de kracht van de uitgaande hendel te voelen terwijl deze draait. Wiskundig gezien draait de uitvoerhendel met de kracht van 27 omwentelingen van de invoerhendel!
Stap 5: Denken aan de MAD Het ontwerp van de doos
Waarom zijn de MAD niet? Box's zes versnellingen allemaal op één rij?
Een ontwerp waarbij alle tandwielen in een lijn in elkaar grijpen, wordt een tandwieltreingenoemd. De afbeelding hierboven toont de MAD De tandwielen van Box als tandwieltrein.
Een tandwieltrein als deze heeft maar één overbrengingsverhouding en het is en niet een samengestelde overbrengingsverhouding. De verhouding is 1:3 of 3:1, afhankelijk van of de eerste of de laatste versnelling de aandrijfversnelling is. Alleen de maten van de eerste en laatste versnelling in deze tandwielreeks zijn van belang voor de overbrengingsverhouding.
De tandwielen tussen het eerste en het laatste tandwiel worden tussentandwielengenoemd. Ze verhogen het vermogen of de snelheid niet. Vrijlopende tandwielen veranderen alleen de draairichting.
Waarom was de MAD niet? Doos ontworpen met slechts twee versnellingen: een klein tandwiel en een tandwiel met 27 keer meer tanden?
De samengestelde overbrengingsverhouding van de MAD Doos is 1:27 of 27:1. Je vraagt je misschien af waarom het niet is ontworpen met slechts twee versnellingen: het tandwiel met 12 tanden en een tandwiel met 324 tanden. Dat zou hebben geleid tot een overbrengingsverhouding van 1:27 of 27:1.
Er zijn twee redenen waarom de MAD Box is niet ontworpen met een tandwiel met 324 tanden.
De eerste reden is dat er geen VEX Plastic 324-tandwiel bestaat. Het grootste tandwiel in de set is een tandwiel met 60 tanden. Wanneer ingenieurs ontwerpen ontwerpen, moeten ze rekening houden met welke materialen beschikbaar zijn en een tandwiel met 324 tanden was niet beschikbaar.
De tweede reden is dat een tandwiel met 324 tanden, indien beschikbaar, erg groot zou zijn. Een uitrusting van dat formaat zou de constructie moeilijk hanteerbaar maken. De samengestelde overbrengingsverhouding is logischer voor het ontwerpen van een draagbaar apparaat. Wanneer ingenieurs ontwerpen ontwerpen, moeten ze rekening houden met hoe het apparaat door consumenten zal worden gebruikt.
Motiveer discussie - Samenvattend
Studenten moeten dit STEM Lab afsluiten met inzicht in hoe overbrengingsverhoudingen belangrijk zijn voor het ontwerp van robots. Kortom, een bepaalde overbrengingsverhouding wordt gebruikt om vermogen over te brengen of om mechanische voordelen op het gebied van koppel of snelheid te creëren voor de onderdelen van de robot. Begin met deze discussie:
Vraag: Om het mechanische voordeel van snelheid te behalen, dat groter is: het aandrijftandwiel of het aangedreven tandwiel?
A: Het aandrijftandwiel is groter dan het aangedreven tandwiel bij het creëren van snelheid.
Vraag: Waarom zou je de snelheid van een robot willen verhogen?
A: De robot kan dan zo snel mogelijk bewegen en opereren.
Vraag: Waarom zou je het koppel van een robot willen verhogen? Tip: denk aan de bewegende delen.
A: De robot is mogelijk zwaar of moet zware voorwerpen verplaatsen. De toename van het koppel op de aandrijflijn (wielbasis) zou hem helpen te bewegen. De toename van het koppel van de klauw of arm kan helpen bij het tillen van zware voorwerpen.
Vraag: Waarom zou je een samengestelde overbrengingsverhouding gebruiken in plaats van twee versnellingen met een groter verschil in aantal tanden?
A: Sommige overbrengingsverhoudingen zijn zo groot dat een build geen versnelling(en) van die grootte kan hebben. Er is misschien niet eens een versnelling van de grootte die nodig is om die overbrengingsverhouding te creëren. Samengestelde overbrengingsverhoudingen helpen ingenieurs dus grotere mechanische voordelen te creëren terwijl ze de benodigde ruimte minimaliseren.
Vraag: Waarom zou je een tandwieltrein in een build opnemen? Verhoogt dit het koppel of de snelheid?
A: Een tandwieltrein helpt bij de overdracht van vermogen, maar verhoogt het koppel of de snelheid niet méér dan de verhouding tussen de eindaangedreven en de aangedreven versnellingen van de trein.
De leerlingen zullen hierover nadenken op de pagina 'Toepassen' over het ontwerpen van een wedstrijdrobot voor koppel of snelheid. Voor meer informatie is er een artikel in de VEX-bibliotheek over Hoe u eenvoudige overbrengingsverhoudingen gebruikt. Het artikel is geschreven in de context van de VEX V5-robots, maar de concepten zijn ook van toepassing op VEX IQ-robotontwerpen.