Skip to main content

Tanári eszköztár ikonra Tanári eszköztár - A tevékenység célja

A Vision Sensor hatékony használatához a tanulóknak tudniuk kell konfigurálni és beállítani a környezettől függően. A következő feladat során a tanulók megtanulják, hogyan kell mindkettőt csinálni.
A Vision Sensor érzékelőblokkokkal történő programozásával kapcsolatos további információkért keresse fel a VEXcode IQ súgóját .

Az alábbiakban összefoglaljuk, mit fognak csinálni a tanulók ebben a tevékenységben:

 1. Nyissa meg az Objektumok észlelése példaprojektet.

 2. Tekintse meg a A Vision Sensor konfigurálása oktatóvideót.

 3. Konfigurálja a Vision Sensort.

 4. Futtassa az Objektumok észlelése példaprojektet.

 5. Beszéljétek meg és elmélkedjetek.

 6. Tekintse meg a A Vision Sensor hangolása oktatóvideót.

 7. Hangolja be a Vision Sensort.

Ha segítségre van szüksége a tanulók ehhez a tevékenységhez való szervezésében, kattintson ide: .

Tanári tippek ikonra Tanári tippek

Ha a tanuló először használja a VEXcode IQ-t, akkor az eszköztáron az oktatóanyagokat is megtekintheti, ahol más alapvető készségeket is elsajátíthat.

oktatóanyagokat

Az egyes csoportok építőjének be kell szereznie a szükséges hardvert. A felvevőnek meg kell szereznie a csoport mérnöki jegyzetfüzetét. A programozónak meg kell nyitnia a VEXcode IQ-t

Szükséges anyagok:
Mennyiség Szükséges anyagok
1

VEX IQ Super Kit

1

VEXcode IQ

1

Mérnöki jegyzetfüzet

1

A látásérzékelő konfigurálása (oktatóanyag)

1

A látásérzékelő hangolása (oktatóanyag)

1

Objektumok észlelése példaprojekt

Ez a tevékenység megadja az eszközöket a Vision Sensor használatához.

Használhatja a VEXcode IQ súgó információit a blokkokról való tájékozódáshoz. A Súgó funkció használatához lásd a Súgó használata című oktatóanyagot.

Tanári tippek ikonra Tanári tippek

Modellezze az egyes hibaelhárítási lépéseket a tanulók számára. Emlékeztesd a tanulókat, hogy minden csoportban van valaki az építő szerepében. Ennek a személynek ellenőriznie kell ezeket az elemeket a tevékenység során.

1. lépés:  Felkészülés a tevékenységre

Mielőtt elkezdené a tevékenységet, készen van az összes ilyen elem? Az építőnek ellenőriznie kell a következők mindegyikét:

Tanári tippek ikonra Tanári tippek

 • Győződjön meg arról, hogy a tanulók a Fájl menüből a Open Példák lehetőséget választották.

 • Győződjön meg arról, hogy a tanulók kiválasztották a Objektumok észlelése Példa projektet. Felhívhatja a tanulók figyelmét, hogy a Nyitott példák oldalon több választási lehetőség közül választhat. Emlékeztesd a tanulókat, hogy bármikor elolvashatják a Példák és sablonok használata című oktatóanyagot.

 • Megkérheti a tanulókat, hogy adják hozzá kezdőbetűiket vagy csoportjuk nevét a projekt nevéhez. Ez segít megkülönböztetni a programokat, ha felkéri a diákokat, hogy nyújtsák be azokat.

 • Mivel a VEXcode IQ rendelkezik automatikus mentéssel, nincs szükség a projekt újbóli mentésére az első mentés után.

 • Ha a tanulóknak segítségre van szükségük a mentésben, irányítsa őket a projekt elnevezése és mentése című oktatóvideóra.

2. lépés:  Nyisson meg egy példaprojektet.

 • A VEXcode IQ  számos különböző példaprojektet tartalmaz. Ezek egyikét fogja használni ebben a felfedezésben. A példaprojektek használatával kapcsolatos segítségért és tippekért tekintse meg a Példák és sablonok használata című oktatóanyagot.

 

Ezután nyissa meg az Objektumok észlelése példaprojektet.

A programozónak a következő lépéseket kell végrehajtania:

 • Nyissa meg a Fájl menüt.

 • Válassza a Megnyitás Példák.

 • Használja az alkalmazás tetején található szűrősávot, és válassza az „Érzékelés” lehetőséget.

 • Válassza ki és nyissa meg a Objektumok észlelése példaprojektet.

 • Mentse el projektjét Detecting Objects néven.

 • Ellenőrizze, hogy a projekt neve Objektumok észlelése most már az eszköztár közepén lévő ablakban van-e.

 • További segítségért tekintse meg a Példaprojektek és sablonok használata című oktatóvideót.

Tanári tippek ikonra Tanári tippek

A három színes tárgynak nem kell kockának lennie, lehet bármilyen viszonylag kicsi zöld, piros és kék tárgy.

3. lépés: A Vision Sensor konfigurálása és használata

 • Kezdje a Látásérzékelő konfigurálása oktatóvideó megtekintésével.

 • Ezután konfigurálja a Vision Sensor érzékelőt három színes objektumhoz: piros, zöld és kék.

 • Kérje meg a programozót, hogy nyissa meg a korábban elmentett Objektumok észlelése példaprojektet.

 • Mit csinál valójában ez a projekt? Jósolja meg, mit fog tenni az Autopilot, és kérje meg a felvevőt, hogy írja le az előrejelzéseket a mérnöki jegyzetfüzetébe.

 • Az illesztőprogram Töltse le és futtassa a projektet. Kérje meg a Buildert, hogy helyezzen különböző színű tárgyakat a Vision Sensor elé, és figyelje meg a robot viselkedését. Jegyezze fel a Recorder-t a mérnöki jegyzetfüzetébe, hogy az előrejelzése miben különbözött vagy helyes volt ahhoz képest, amit a projekt során ténylegesen megfigyelt.

  További segítségért tekintse meg a Projekt letöltése és futtatása című oktatóvideót.

Tanári eszköztár ikonra Tanári Eszköztár - Válaszok

Könnyítsen meg egy osztálytermi megbeszélést, hogy a tanulók megosszák mérnöki jegyzetfüzetükben, hogy mit jósolnak ennek a projektnek, és gondolják át a látásérzékelő konfigurálását is.
Könnyítse meg a beszélgetést a következő kérdések feltevésével:

 • Melyek a Vision Sensor konfigurálásának lépései?

 • Mit csinál az Objektum létezik blokk?

 • Mit csinál az if/akkor/egyéb blokk?

 • Mi történne azzal, hogy a Vision Sensor hogyan érzékeli a tárgyakat, ha szobát cserélnénk?

A válaszok eltérőek lehetnek:

 • A tanulók vegyék figyelembe, hogy az objektum nevét meg kell határozni. Az objektumot a Vision Sensor keretébe kell helyezni, és a "Freeze" gombbal le kell állítani. A színt ezután kiválasztja és konfigurálja a "Beállítás" gombbal. A tanulóknak fel kell vázolniuk a ebben a cikkben felsorolt ​​lépéseket, valamint a Látásérzékelő konfigurálása oktatóvideóban felsorolt ​​lépéseket.

 • Az objektum létezik blokk jelentése, ha a Vision Sensor konfigurált objektumot észlel. A blokk használatával kapcsolatos további információk a Súgó információiban találhatók.

 • Az if-then-else blokk az if then else első vagy második részén belüli blokkokat futtatja a jelentett logikai érték alapján. A blokk használatával kapcsolatos további információk a Súgóban találhatók.

 • Ha a Vision Sensort arra kérték volna, hogy más környezetben lévő tárgyakat észleljen, a világítás megváltozhat, és az objektumok színei eltérően nézhetnek ki. Ez megnehezítheti a Vision Sensor számára a tárgyak észlelését.

Bővítse ki a tanulást ikont Bővítse tanulását Konfiguráljon objektumot

Válasszon két másik színű objektumot a konfiguráláshoz, esetleg fehér, lila, sárga stb.

sárga konfigurálása

Ha a tanulóknak segítségre van szükségük konfiguráláshoz, olvassa el őket a Súgó információiban vagy oktatóanyagában.

4. lépés:  A látásérzékelő hangolása

Gyakran előfordul, hogy egy objektumot úgy konfigurálnak, hogy a Vision Sensor felismerje egy környezetben, például egy osztályteremben. Amikor a látásérzékelőt egy másik környezetbe, például versenybeállításba viszik, előfordulhat, hogy a látásérzékelő nem ismeri fel a tárgyat. Ez gyakran a világítás megváltozásának köszönhető, miután a Vision Sensort már konfigurálták. A probléma megoldásához előfordulhat, hogy be kell hangolnia a látásérzékelőt.

 • Kezdje a Látásérzékelő hangolása című oktatóvideó megtekintésével.

 • Ezután hangolja be a Vision Sensort a három színes objektumra: pirosra, zöldre és kékre.

 • Kérje meg a programozót, hogy nyissa meg a korábban elmentett Objektumok észlelése példaprojektet.

 • Hogyan befolyásolja a Vision Sensor hangolása, hogy mennyire képes észlelni a tárgyakat? Kérje meg a Buildert, hogy vigye az Autopilotot a szoba egy másik részére, ahol több vagy kevesebb a fény.

 • Az illesztőprogram Töltse le és futtassa a projektet. Kérje meg a Buildert, hogy helyezzen különböző színű tárgyakat a Vision Sensor elé, és figyelje meg a robot viselkedését. A Recorder dokumentálja a mérnöki jegyzetfüzetében, hogy a Vision Sensor milyen jól érzékeli az objektumokat. Kell-e hangolni a Vision Sensort, miután helyet változtatott?

  További segítségért tekintse meg a Projekt letöltése és futtatása című oktatóvideót.

 • Hangolja be a Vision Sensort szükség szerint. Tesztelje a Vision Sensort a hangolás után, hogy megállapítsa, jobban képes-e észlelni a tárgyakat, és szükség szerint módosítani tudja-e.

Motiválni vita ikonra Motiválja a beszélgetést - A tevékenység elmélkedése

K: A Vision Sensor a várt módon észlelte a tárgyakat?
A: A válaszok eltérőek lehetnek; ennek a kérdésnek a célja azonban a kognitív gondolkodás elősegítése. A tanulóknak meg kell jegyezniük, hogy a Vision Sensor tárgyak észlelési képessége a környezettől és a fénytől függően változhat.

K: Miért fontos, hogy a Vision Sensort szükség szerint be tudjuk hangolni?
A: Bár a válaszok eltérőek lehetnek, a közös válasz az, hogy ha egy robot látásérzékelőt használ, és elviszik egy versenyre, vagy akár játékban vagy kihívásban használják, akkor a robot teljesítménye a robot pontosságától függ. a Vision Sensor. Hangolása fontos a pontosság szempontjából.

Bővítse ki a tanulást ikont Bővítse tanulását objektummal

Kérje meg a tanulókat, hogy futtassák az Objektumok észlelése projektet, és helyezzenek el egynél több konfigurált objektumot a Vision Sensor elé. Mi történik? Kérje meg őket, hogy dokumentálják megállapításaikat a mérnöki jegyzetfüzetükben.
Most kérje meg a tanulókat, hogy helyezzenek el egy konfigurált objektumot és egy ismeretlen vagy nem konfigurált objektumot a Vision Sensor elé. Mi történik? Kérje meg őket, hogy dokumentálják megállapításaikat a mérnöki jegyzetfüzetükben.

A tesztelés előtt kérdezze meg a tanulókat, mi történne, ha három konfigurált tárgyat helyeznének el a Vision Sensor elé? Kérje meg a tanulókat, hogy írják le előrejelzéseiket, mielőtt tesztelnék. Kérd meg őket, hogy a tesztelés után rögzítsék megfigyeléseiket.

két tárgy észlelése

Megbeszélés elősegítése arról, hogy a tanulók mit jósoltak és mit figyeltek meg.

Könnyítse meg a beszélgetést a következő kérdésekkel:

 • Mi volt a különbség egy, két és három tárgy között?

 • Valamilyen módon módosítaná a projektet több objektum felismeréséhez?