Skip to main content

Öğretmen Araç Kutusu simgesi Öğretmen Araç Kutusu - Bu Etkinliğin Amacı

Görüş Sensörünü etkili bir şekilde kullanmak, öğrencilerin onu yapılandırabilmesini ve bulunduğu ortama göre ayarlayabilmesini gerektirir. Aşağıdaki aktivitede öğrenciler her ikisini de nasıl yapacaklarını öğrenecekler.
Görüş Sensörünü algılama bloklarıyla programlama hakkında daha fazla bilgi için VEXcode IQ içindeki yardım bilgilerini ziyaret edin.

Aşağıda öğrencilerinizin bu aktivitede ne yapacaklarının bir taslağı verilmiştir:

  1. Nesneleri Algılama örnek projesini açın.

  2.  Görüş Sensörünü Yapılandırma eğitim videosunu izleyin.

  3. Görüş Sensörünü yapılandırın.

  4. Nesneleri Algılama örnek projesini çalıştırın.

  5. Tartış ve Düşün.

  6.  Görüş Sensörünün Ayarlanması eğitim videosunu izleyin.

  7. Görüş Sensörünü ayarlayın.

Bu aktivite için öğrencileri organize etme konusunda yardım almak üzere burayatıklayın.

Öğretmen İpuçları simgesi Öğretmen İpuçları

Öğrenci VEXcode IQ'yu ilk kez kullanıyorsa, diğer temel becerileri öğrenmek için araç çubuğundaki Öğreticileri de görebilir.

öğreticiler

Her gruptaki İnşaatçı gerekli donanımı almalıdır. Kaydedici, grubun mühendislik defterini almalı. Programcı VEXcode IQ'yu açmalıdır.

Gerekli malzemeler:
Miktar İhtiyac duyulan malzemeler
1

VEX IQ Süper Kiti

1

VEXcode IQ

1

Mühendislik Defteri

1

Görüş Sensörünü Yapılandırma (Eğitim)

1

Görüş Sensörünün Ayarlanması (Eğitim)

1

Nesneleri Algılama örnek projesi

Bu aktivite size Görüş Sensörünü kullanma araçlarını verecektir.

Bloklar hakkında bilgi edinmek için VEXcode IQ içindeki Yardım bilgilerini kullanabilirsiniz.  Yardım özelliğini kullanma konusunda rehberlik için Yardımın Kullanımı eğitimine bakın.

Öğretmen İpuçları simgesi Öğretmen İpuçları

Öğrenciler için sorun giderme adımlarının her birini modelleyin. Öğrencilere her grupta inşaatçı rolünde birinin bulunduğunu hatırlatın. Bu kişi etkinlik boyunca bu öğeleri kontrol etmelidir.

Adım 1:  Etkinliğe hazırlanma

Etkinliğe başlamadan önce bu öğelerin her biri hazır mı? İnşaatçı aşağıdakilerden her birini kontrol etmelidir:

Öğretmen İpuçları simgesi Öğretmen İpuçları

  • Öğrencilerin Dosya menüsünden Açık Örnekler seçtiklerinden emin olun.

  • Öğrencilerin Nesneleri Tespit Etme Örnek projesini seçtiklerinden emin olun. Öğrencilere Açık Örnekler sayfasında seçim yapılabilecek çeşitli seçimler olduğunu belirtebilirsiniz. Öğrencilere, Örnekleri ve Şablonları Kullanma eğitimine istedikleri zaman başvurabileceklerini hatırlatın.

  • Öğrencilerden proje adına isimlerinin baş harflerini veya grup adlarını eklemelerini isteyebilirsiniz. Öğrencilerden bunları göndermelerini isterseniz bu, programların farklılaştırılmasına yardımcı olacaktır.

  • VEXcode IQ otomatik kaydetme özelliğine sahip olduğundan projeyi ilk kez kaydettikten sonra tekrar kaydetmeye gerek yoktur.

  • Öğrencilerin kaydetme konusunda yardıma ihtiyacı varsa onları Projenizi Adlandırma ve Kaydetme eğitim videosuna yönlendirin.

Adım 2:  Örnek Bir Proje Açın.

  • VEXcode IQ  birçok farklı örnek proje içermektedir. Bu keşifte bunlardan birini kullanacaksınız. Örnek projelerin kullanımına ilişkin yardım ve ipuçları için Örnekleri ve Şablonları Kullanma eğitimine göz atın.

 

Ardından Nesneleri Algılama örnek projesini açın.

Programcı aşağıdaki adımları tamamlamalıdır:

  • Dosya menüsünü açın.

  •   Örneklerseçin.

  • Uygulamanın üst kısmındaki filtre çubuğunu kullanın ve "Algılama"yı seçin.

  •  Nesneleri Algılama örnek projesini seçin ve açın.

  • Projenizi Nesneleri Algılama olarak kaydedin.

  •  Nesneleri Algılama proje adının artık araç çubuğunun ortasındaki pencerede olduğundan emin olun.

  • Ek yardım için Örnek Projeleri ve Şablonları Kullanma eğitim videosunu izleyin.

Öğretmen İpuçları simgesi Öğretmen İpuçları

Üç renkli nesnelerin küp olması gerekmez; bunlar nispeten küçük herhangi bir yeşil, kırmızı ve mavi nesne olabilir.

Adım 3: Görüş Sensörünü Yapılandırma ve Kullanma

  • Görüş Sensörünü Yapılandırma eğitim videosunu izleyerek başlayın.

  • Daha sonra Görüş Sensörünü üç renkli nesne için yapılandırın: kırmızı, yeşil ve mavi.

  • Programcının önceden kaydedilmiş Nesneleri Algılama örnek projesini açmasını sağlayın.

  • Bu proje aslında ne yapıyor? Otopilotun ne yapacağını tahmin edin ve Kaydedicinin tahminleri mühendislik defterinize yazmasını sağlayın.

  • Sürücüyü edinin Projeyi indirin ve çalıştırın. İnşaatçıdan Görüş Sensörünün önüne farklı renkli nesneler yerleştirmesini ve robotun davranışını gözlemlemesini isteyin. Kaydedici'nin, projede gerçekte gözlemlediğinizle karşılaştırıldığında tahmininizin ne kadar farklı veya doğru olduğunu mühendislik defterinize kaydetmesini sağlayın.

    Ek yardım için Proje İndirme ve Çalıştırma eğitim videosunu izleyin.

Öğretmen Araç Kutusu simgesi Öğretmen Araç Kutusu - Cevaplar

Öğrencilerin bu projenin mühendislik not defterlerinde ne yapacağını tahmin ettiklerini paylaşmalarını ve aynı zamanda Görüş Sensörünü nasıl yapılandıracaklarını düşünmelerini sağlamak için bir sınıf tartışması düzenleyin.
Aşağıdaki soruları sorarak tartışmayı kolaylaştırın:

  • Görüş Sensörünü yapılandırma adımları nelerdir?

  • Nesne mevcut bloğu ne işe yarar?

  • if/then/else bloğu ne işe yarar?

  • Odaları değiştirirsek Görüş Sensörünün nesneleri algılama şekline ne olur?

Cevaplar değişiklik gösterecektir:

  • Öğrenciler nesne ismine karar verilmesi gerektiğini unutmamalıdır. Nesne, Görüş Sensörünün çerçevesine yerleştirilmeli ve "Dondur" düğmesi kullanılarak durdurulmalıdır. Daha sonra renk "Ayarla" düğmesi kullanılarak seçilecek ve yapılandırılacaktır. Öğrenciler bu makale  listelenen adımların yanı sıra Görüş Sensörünü Yapılandırma eğitim videosunda listelenen adımları özetlemelidir.

  • Nesne, Görüş Sensörünün yapılandırılmış bir nesneyi algılaması durumunda raporları bloke eder. Bu bloğun nasıl kullanılacağına ilişkin daha fazla bilgiyi Yardım bilgisinde bulabilirsiniz.

  • If-then-else bloğu, bildirilen Boolean değerine göre if after else'in birinci veya ikinci bölümleri içindeki blokları çalıştırır. Bu bloğun nasıl kullanılacağına ilişkin daha fazla bilgiyi Yardım bilgilerinde bulabilirsiniz.

  • Görüş Sensörünün farklı bir ortamdaki nesneleri algılaması istenirse aydınlatma değişebilir ve nesnelerin renkleri farklı görünebilir. Bu, Görüş Sensörünün nesneleri algılamasını zorlaştırabilir.

Öğreniminizi Genişletin simgesi Öğreniminizi Genişletin - Daha Fazla Nesne Yapılandırın

Yapılandırmak için diğer iki renkli nesneyi seçin; muhtemelen beyaz, mor, sarı vb.

sarı yapılandırılıyor

Öğrencilerin yapılandırmakonusunda yardıma ihtiyacı varsa, onları Yardım bilgi veya öğreticiye yönlendirin.

Adım 4:  Görüş Sensörünün Ayarlanması

Çoğu zaman bir nesne, örneğin bir sınıfta, bir ortamda Görüş Sensörü tarafından tanınacak şekilde yapılandırılır. Görüş Sensörü daha sonra yarışma ortamı gibi farklı bir ortama alındığında nesne Görüş Sensörü tarafından tanınmayabilir. Bunun nedeni genellikle Görüş Sensörü zaten yapılandırıldıktan sonra aydınlatmadaki değişikliktir. Bu sorunu çözmek için Görüş Sensörünüzü ayarlamanız gerekebilir.

  • Görüş Sensörünü Ayarlama eğitim videosunu izleyerek başlayın.

  • Daha sonra, Görüş Sensörünü üç renkli nesneye göre ayarlayın: kırmızı, yeşil ve mavi.

  • Programcının önceden kaydedilmiş Nesneleri Algılama örnek projesini açmasını sağlayın.

  • Görüş Sensörünün ayarlanması nesneleri ne kadar iyi algılayabileceğini nasıl etkileyecektir? İnşaatçının Otopilot'u odanın daha fazla veya daha az ışık alan farklı bir yerine götürmesini sağlayın.

  • Sürücüyü edinin Projeyi indirin ve çalıştırın. İnşaatçıdan Görüş Sensörünün önüne farklı renkli nesneler yerleştirmesini ve robotun davranışını gözlemlemesini isteyin. Kaydedici belgesini mühendislik not defterinizde Görüş Sensörünün nesneleri ne kadar iyi algıladığını bulundurun. Görüş Sensörünün konum değiştirdikten sonra ayarlanması gerekiyor mu?

    Ek yardım için Proje İndirme ve Çalıştırma eğitim videosunu izleyin.

  • Görüş Sensörünü gerektiği gibi ayarlayın. Nesneleri daha iyi algılayıp algılamadığını ve gerektiğinde ayarlamalar yapıp yapmadığını belirlemek için ayarlandıktan sonra Görüş Sensörünü test edin.

Tartışmayı Motive Et simgesi Tartışmayı Motive Edin - Faaliyet Üzerine Düşünme

S: Görüş Sensörü nesneleri beklediğiniz gibi algıladı mı?
A: Cevaplar farklılık gösterebilir; ancak bu sorunun amacı bilişsel düşünmeyi teşvik etmektir. Öğrenciler, Görüş Sensörünün nesneleri algılama yeteneğinin ortama ve ışığa bağlı olarak değişebileceğini unutmamalıdır.

S: Görüş Sensörünü gerektiği gibi ayarlayabilmek neden önemlidir?
A: Cevaplar farklılık gösterse de, ortak yanıt şu olmalıdır: Bir robot bir Görüş Sensörü kullanıyorsa ve bir yarışmaya götürülüyorsa, hatta bir oyun ya da mücadelede kullanılıyorsa, robotun ne kadar iyi performans göstereceği, ölçümlerin doğruluğuna bağlı olacaktır. Görüş Sensörü. Ayarlama doğruluk açısından önemlidir.

Öğreniminizi Genişletin simgesi Öğreniminizi Genişletin - Çoklu Nesneler

Öğrencilerden Nesneleri Tespit Etme projesini çalıştırmalarını ve yapılandırılmış nesnelerden birden fazlasını Görüş Sensörünün önüne yerleştirmelerini isteyin. Ne oluyor? Bulgularını mühendislik defterlerine kaydetmelerini isteyin.
Şimdi öğrencilerden yapılandırılmış bir nesneyi ve bilinmeyen veya yapılandırılmamış bir nesneyi Görüş Sensörünün önüne yerleştirmelerini isteyin. Ne oluyor? Bulgularını mühendislik defterlerine kaydetmelerini isteyin.

Öğrencilere test etmeden önce, Görüş Sensörünün önüne yapılandırılmış üç nesne yerleştirseler ne olacağını sorun. Öğrencilerden tahminlerini test etmeden önce yazmalarını isteyin. Test ettikten sonra gözlemlerini kaydetmelerini isteyin.

iki nesneyi algılama

Öğrencilerin tahmin ettikleri ve gözlemledikleriyle ilgili bir tartışma başlatın.

Aşağıdaki soruları sorarak tartışmayı kolaylaştırın:

  • Bir, iki ve üç nesne arasındaki farklar nelerdi?

  • Birden fazla nesneyi tanımak için projeyi herhangi bir şekilde ayarlar mısınız?