Skip to main content

SZÁRMAZIK Labs
Legmagasabb torony

Tanári eszköztár ikonra Tanári eszköztár - Az oldal célja

Ennek az oldalnak a célja az iteratív tervezés fogalmának bemutatása. Olvassa el ezt az oldalt a diákokkal, és győződjön meg arról, hogy megértették az iteratív tervezés fogalmát, mielőtt gyakorolnák, és lépjen tovább a második fordulóra, ahol javítani fogják korábbi toronytervezésüket.

Tanári tippek ikonra Tanári tippek

Ha a tanulóknak gondot okoz az iteratív tervezés fogalmának megértése, vonja be a tanulókat egy egész osztályos beszélgetésbe, és tegyen fel kérdéseket a tanulóknak, például: „Melyek azok a példák, amikor meg kellett építeni, létrehozni vagy rajzolni valamit, amit szerkeszteni kellett? ” „Volt valaha hibát, és ki kellett javítania? Talán többször is?” – Kapott már visszajelzést egy tervezés vagy alkotás jobbá tételére?

Egy farkas megpróbálja felbújni és felrobbantani három kismalac házát
A nagy, rossz farkas megpróbálja szétrobbantani a három kismalac házát.

A tervezés fejlesztése

A három kismalaccímű gyerekmesében a malacok házakat építenek, hogy megvédjék magukat a farkastól. Minden sertés más anyagot használ a ház építéséhez: szalmát, pálcát és téglát. A farkas erőteljes leheletével próbálja szétrobbantani a házakat.

A szalmából készült ház azonnal lerobbant. Nem elég erős ahhoz, hogy ellenálljon a farkas leheletének. A botokból készült ház kicsit erősebb, de le is esik. A téglaház ellenáll a farkas erejének, a farkas pedig feladja.

Annak érdekében, hogy épülete olyan erős és robusztus legyen, amennyire csak szeretné, próbáljon ki többféle kialakítást. Tesztelje első tervét, és nézze meg, mi működik és mi nem. Írja le ötleteit, majd hajtson végre néhány változtatást, amelyekről úgy gondolja, hogy javíthatják a tervezést. Tesztelje újra, és nézze meg, mi történik. Ezt a folyamatot iteratív tervezésneknevezzük. A tervezés több verziója (iteráció) után megtudhatja, mely ötletek működnek jobban, és mit érdemes elkerülni.

Bővítse ki a tanulást ikont Bővítse tanulását papírrepülőtervezés

Ha más tevékenységeket szeretne kipróbálni ezzel a koncepcióval, kérje meg tanulóit, hogy hajtsanak egy papírt papírrepülőgéppé. A repülőgép bármilyen kialakítású lehet – nem kell egy bizonyos formát követnie. Utasítsd a tanulókat, hogy dobják el a papírrepülőt, hogy lássák, milyen jól repül. Kérje meg a tanulókat, hogy jegyezzék fel terveiket és eredményeiket a mérnöki jegyzetfüzetükbe. A tanulók ismételjék meg ezt a folyamatot még kétszer, hogy összesen három repülőgépük legyen. Miután a tanulók részt vettek az iteratív tervezési folyamatban, hogy javítsák papírrepülő-tervezésüket, fejezzék be ezt a tevékenységet úgy, hogy a mérnöki jegyzetfüzetükbe írják le utolsó gondolataikat az első tervezéstől a harmadikig elért előrehaladásukkal kapcsolatban.