Skip to main content

Artık yapı bittiğine göre keşfedin ve neler yapabileceğini görün. Daha sonra bu soruları mühendislik defterinizde yanıtlayın.

  1. Autopilot'u günlük yaşamınızda nasıl kullanırsınız? Robot hangi görevleri yerine getirebilir?

  2. Otomatik pilottaki farklı sensörleri düşünün ve bu sensörlerin günlük yaşamınızdaki bir sorunu çözmeye nasıl yardımcı olabileceğini açıklayın. (Örnek: Mesafe sensörü, süpürürken dairemdeki duvarları bulmaya yardımcı olabilir).

  3. Autopilot'u inşa etmeyi düşünün, inşaatı başlatan birine ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

  4. Okulumuzda her gün gittiğiniz bir yeri düşünün. Sanki bir arkadaşınıza anlatıyormuş gibi, sizi buradan o noktaya ulaştıracak 3-5 adımı yazın.

Öğretmen Araç Kutusu simgesi Öğretmen Araç Kutusu - Cevaplar

  1. Robotların günlük hayatta nasıl kullanılabileceği tartışılırken cevaplar farklılık gösterebilir. Uber'in sürücüsüz arabası veya halıları süpüren Roomba gibi modelleme örneklerini kullanmayı unutmayın.

  2. Haritalama görevinin yanıtları farklılık gösterebilir ancak öğrencilerin sanal bir görevde nasıl yön vereceklerini ve gezineceklerini mekansal olarak kavrayabilmeleri etrafında yoğunlaşacaktır. Öğrenciler zorlanırsa, onlardan haritayı çizmelerini, dönüşleri ileri, geri, sol ve sağ gibi oklarla işaretlemelerini isteyin.

  3. Robotlardan insanlara farkı, robotların görevden ödün vermeden komutu yerine getirmesidir. Bu bilgiyle öğrencilere, hesaplamaları yanlışsa robotun duvara çarpabileceğini anlatabilirsiniz.

Öğreniminizi Genişletin simgesi Öğreniminizi Genişletin

Uzamsal haritalama öğrencilerin pratik yapması gereken önemli bir beceridir. Sınıf olarak dördüncü Keşif sorusunu kullanarak aşağıdaki aktivite üzerinde çalışın.

  • Öğrencilerden okulda tanıdık bir yerin tarifini (3-5 adım) paylaşmalarını isteyin.

  • Öğrencilerden şimdi geriye gitmelerini ve ileri, geri, sol, sağ gibi yön sözcüklerini kullanmalarını isteyin.

  • Öğrencileri ölçüm açısından haritalama becerileri hakkında mekansal olarak düşünmeye yönlendirin. Öğrencilere “Ölçü birimlerini kullandınız mı? Öyleyse neden?"

  • Öğrencilere inç ve fit gibi ölçüm sözcüklerini kullanarak yönlerini gözden geçirmeleri için zaman verin.

  • Öğrencileri bu yönlerin bir robotla nasıl farklı olabileceği konusunda düşünmeye yönlendirin.

  • Öğrencilere şu soruyu sorun: “Yönünüzü bir robota verseniz nasıl değiştirirdiniz? Farklı bir şekilde parçalamak için neye ihtiyacınız var? Bu değişikliği göstermek için adımlardan 2'sini yeniden yazın.

  • Öğrencilere yeniden yazmaları için zaman verin. Öğrencilerin hâlâ yardıma ihtiyacı varsa sorun gidermeyi kolaylaştırmak için etrafta dolaşın.

  • Öğrencilerin bu kez okulda tanıdık bir yere gitmek için bir robot kullanarak tamamladıkları adımları paylaşmalarına izin verin.

  • Yazılışın okumayla ilişkisi gibi, uzamsal akıl yürütmenin de hesaplamalı düşünmeyle nasıl ilişkili olduğunu öğrencilerle paylaşın. Görsellerle düşündüğümüzde kodlamak daha kolaydır. Bunun nedeni kodlama fikrinin gerçek ve uygulamalı hale gelmesidir. Robotların ekrandaki kodu kullanmasından söz edebileceğimiz gibi aynı kodu sınıf gibi bir alanda mekansal olarak da düşünebiliriz.

     hesaplamalı düşünme (kodla düşünme) ve mekansal akıl yürütmenin (kodu görme) bağlantısı, kişinin kodlamayı somut bir şekilde anlama becerisi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Sonuçta öğrencilere, bugün dünyada bulunan karmaşık sorunların çözümünde kritik önem taşıyan çözümleri hesaplamalı olarak keşfetmeyi öğretiyoruz. Bu problemleri özellikle mekansal akıl yürütmeyle düşünmek ideal sonuçtur.

  • Öğrencilere, okul çevresindeki tanıdık yerlere başkalarının yönlendirmelerini dinlemeleri için zaman verin.

  • Zaman kalırsa, bir öğrencinin talimatlarını seçin ve sınıfın talimatları sanki sınıf robotmuş gibi yapmasını sağlayın.