Skip to main content

SZÁRMAZIK Labs
Tesztágy - VEX IQ érzékelők

Olvassa el a giroszkópos érzékelőt

Ha többet szeretne megtudni a Gyro Sensorról, kérje meg az Olvasót, hogy szervezze meg, hogyan olvassa el a csoport a VEX Library VEX IQ Gyro Sensor cikket. Ez a cikk bemutatja a giroszkóp működését és általános felhasználási lehetőségeket.

Program a giroszkóppal

Kérje meg a programozót, hogy nyissa meg a VEXcode IQ  -t, és kövesse az alábbi lépéseket:

Tesztelje a giroszkóp érzékelőt

A teszter csatlakoztassa a VEX IQ Braint a számítógépéhez, majd kövesse az alábbi lépéseket:

 • Töltse le a projektet az IQ Robot Brainbe.

 • Futtassa a projektet , hogy jelentse és kinyomtassa az aktuális giroszkóp érzékelő irányát fokban, ahogy a giroszkóp forog.

 • Ha segítségre van szüksége egy projekt letöltéséhez és futtatásához, tekintse meg a Projekt letöltése és futtatása oktatóvideót.

 • Az érzékelő tesztágyon való viselkedésével kapcsolatos megfigyelései és a leolvasásból származó információk alapján válaszoljon a következő kérdésekre, és kérje meg a felvevőt, hogy dokumentálja azokat a mérnöki jegyzetfüzetében:

  1. Mi okozza a giroszkóp értékének növekedését? Mi okozza a csökkenését?

  2. Jelenthet-e a giroszkóp 360-nál nagyobb értékeket?

  3. Miért lenne hasznos egy giroszkóp beépítése egy robotra?

  4. Mérhet-e a giroszkóp egynél több tengelyt egyszerre?

   • Mérhető-e egyszerre fel-le, valamint balra-jobbra?

   • Mi a helyzet, ha a giroszkóp másképp van elhelyezve a roboton?

Tanári eszköztár ikonra Tanári Eszköztár - Válaszok

A következő válaszok eltérőek lehetnek:

 1. A giroszkóp óramutató járásával ellentétes irányú elforgatása növeli a giroszkóp érzékelő értékét, az óramutató járásával megegyező irányba forgatva pedig csökkenti.

 2. A giroszkóp 0-359,99 közötti értékeket tud jelenteni. Amint a giroszkóp eléri a 360 fokot, nullának ad visszajelzést.

 3. A giroszkóp érzékelővel ellátott robot lehetővé teszi a robot számára, hogy pontosabban forduljon.

 4. A giroszkóp egyszerre csak egy tengelyt tud mérni.

  • A giroszkóp érzékelő képes mérni egy x-tengelyt (balról jobbra), valamint egy y-tengelyt (fel és le), csak nem egyszerre.
  • Ha egy giroszkópos érzékelőt először egy robotra helyeztek úgy, hogy az x-tengelyt mérjen, a giroszkópos érzékelőt az oldalára fordítva megmérje az y-tengelyt (fel és le). Ez hasznos lehet manipulátorok, például karmos kar mérésénél. A giroszkóp segítségével pontos méréssel fel- és leengedhető a kar.

Tanári tippek ikonra Tanári tippek

Kérje meg a tanulókat, hogy határozzák meg az érzékelőn lévő nyíl irányát, és teszteljék a giroszkópos érzékelő csavarását, hogy megértsék, melyik tengelyt érzékeli, és hogy az általa jelentett értékek hogyan felelnek meg az adott mozgásnak.

Tanári eszköztár ikonra Tanári eszköztár - Hibaelhárítás

A giroszkóppal végzett munka során előfordulhatnak olyan esetek, amikor az nem úgy működik, ahogy kellene. Ha ez megtörténik, kezdje el a hibaelhárítást a következő lépésekkel:

 • Először is ellenőrizze, hogy a giroszkóp firmware-e naprakész-e. Olvassa el ezt cikket a firmware frissítésével kapcsolatos további információkért.

 • Ha a firmware naprakész, nézzen tovább az IQ Brain Device Info (Eszközinformáció) képernyőjén, hogy ellenőrizze a szöget és a fordulatok számát az agyban. Használja a „A VEX IQ Sensorshibaelhárítása” című cikket.

 • Ha az Eszközinformáció pontos értékeket közöl, a probléma az lehet, hogy a hallgató rosszul másolta le a projektet.

  • A projekt hibaelhárításához ellenőrizze, hogy az eszköz megfelelően van-e konfigurálva – vagyis a megfelelő Testbed példaprojektet használta-e. A giroszkóp konfigurálásával kapcsolatos további információkért olvassa el a "A VEX IQ érzékelők konfigurálása - VEXcode IQ" cikket.

  • Győződjön meg arról, hogy a tanulók megfelelően másolták és építették fel a projektet. Használhatja a VEXcode IQ print blokkját, hogy megjelenítse az aktuális érzékelőértékeket az agyon, miközben a projekt a hibáig vagy a projekt végéig tart.

 • Ha az Eszközadatok NEM jelentenek pontos értékeket, akkor a probléma hardverrel kapcsolatos.

  • A hardver hibaelhárításához próbálja meg ellenőrizni a portcsatlakozást az intelligens kábellel a következő cikk alapján: „Hogyan csatlakoztassunk VEX IQ eszközöket intelligens portokhoz”.

  • Ha a giroszkóp megfelelően van csatlakoztatva, és még mindig nem úgy működik, ahogy kellene, akkor fizikai probléma lehet a giroszkópos érzékelővel. Tesztelje a kikapcsolást egy másik giroszkóppal.