Skip to main content

STEM-laboratoria
Testbed - VEX IQ-sensoren

Lees meer over de gyrosensor

Om meer te weten te komen over de Gyrosensor, vraagt ​​u de Reader om te organiseren hoe de groep het VEX IQ Gyrosensor artikel uit de VEX-bibliotheek gaat lezen. In dit artikel wordt beschreven hoe de gyrosensor werkt en worden algemene toepassingen beschreven.

Programmeer met de Gyrosensor

Laat de Programmeur VEXcode IQ  openen en volg deze stappen:

Test de gyrosensor

Laat de tester de VEX IQ Brain op uw computer aansluiten en volg dan deze stappen:

 • Download het project naar het IQ Robotbrein.

 • Voer het project om te rapporteren en af ​​te drukken wat de koers van de huidige gyrosensor is in graden terwijl de gyrosensor draait.

 • Voor hulp bij het downloaden en uitvoeren van een project kunt u de instructievideo Een project downloaden en uitvoeren bekijken.

 • Beantwoord op basis van uw waarnemingen van hoe de sensor zich op het Testbed gedroeg en de informatie uit de meting de volgende vragen en vraag de Recorder om deze in uw technische notitieboekje te documenteren:

  1. Wat zorgt ervoor dat de waarde van de Gyrosensor toeneemt? Wat zorgt ervoor dat het afneemt?

  2. Kan de Gyrosensor waarden groter dan 360 rapporteren?

  3. Waarom zou het nuttig zijn om een ​​gyrosensor op een robot te plaatsen?

  4. Kan de Gyrosensor meer dan één as tegelijk meten?

   • Kan het tegelijkertijd zowel omhoog en omlaag als naar links en rechts meten?

   • Hoe zit het als de gyrosensor anders op de robot is gepositioneerd?

Leraar Toolbox-pictogram Docententoolbox - Antwoorden

De volgende antwoorden kunnen variëren:

 1. Door de gyrosensor tegen de klok in te draaien wordt de waarde van de gyrosensor verhoogd en door deze met de klok mee te draaien wordt de waarde verlaagd.

 2. De Gyrosensor kan waarden rapporteren tussen 0-359,99. Zodra de Gyro 360 graden bereikt, rapporteert hij terug als nul.

 3. Door een Gyrosensor op een robot te plaatsen, kan de robot nauwkeurigere bochten maken.

 4. De Gyrosensor kan slechts één as tegelijk meten.

  • De Gyrosensor kan zowel een x-as (van links naar rechts) als een y-as (omhoog en omlaag) meten, maar niet tegelijkertijd.
  • Als eerst een Gyrosensor op een robot werd geplaatst zodat deze een x-as zou meten, zou de Gyrosensor vervolgens op zijn kant kunnen worden gedraaid om de y-as te meten (omhoog en omlaag). Dit kan handig zijn bij het meten van manipulatoren zoals een klauwarm. De Gyrosensor kan worden gebruikt om de arm met nauwkeurige metingen omhoog en omlaag te brengen.

Icoon voor tips voor docenten Tips voor docenten

Vraag de leerlingen om de richting van de pijl op de sensor te identificeren en een test te doen door de gyrosensor te draaien om te begrijpen welke as hij detecteert en hoe de waarden die hij rapporteert overeenkomen met die beweging.

Leraar Toolbox-pictogram Teacher Toolbox - Problemen oplossen

Wanneer u met de Gyrosensor werkt, kunnen er gevallen zijn waarin deze zich niet naar behoren gedraagt. Als dit gebeurt, begin dan met het oplossen van problemen door de volgende stappen te volgen:

 • Controleer eerst of de firmware van de gyrosensor up-to-date is. Lees dit artikel voor meer informatie over het updaten van de firmware.

 • Als de firmware up-to-date is, kijk dan verder in het Device Info-scherm op de IQ Brain om de hoek en het aantal windingen te controleren dat op de Brain wordt geregistreerd. Gebruik het artikel “Problemen met VEX IQ-sensoren oplossen

 • Als de Apparaatinfo nauwkeurige waarden rapporteert, kan het probleem zijn dat de leerling het project verkeerd heeft gekopieerd.

  • Om problemen met het project op te lossen, controleert u of het apparaat correct is geconfigureerd, wat betekent dat ze het juiste Testbed-voorbeeldproject hebben gebruikt. Voor meer informatie over het configureren van de gyrosensor leest u het artikel "Hoe VEX IQ-sensoren configureren - VEXcode IQ" .

  • Zorg ervoor dat de leerlingen het project correct hebben gekopieerd en gebouwd. U kunt het blok print in VEXcode IQ gebruiken om de huidige sensorwaarden op de Brain weer te geven terwijl het project doorgaat tot aan de fout of tot aan het einde van het project.

 • Als de Apparaatinfo GEEN nauwkeurige waarden rapporteert, kan het probleem hardwaregerelateerd zijn.

  • Om problemen met de hardware op te lossen, probeert u de poortverbinding met de Smart Cable te controleren met behulp van het artikel “Hoe VEX IQ-apparaten op Smart Ports aan te sluiten

  • Als de gyrosensor correct is aangesloten en deze zich nog steeds niet naar behoren gedraagt, kan er een fysiek probleem met de gyrosensor zijn. Test het uitschakelen met een andere gyrosensor.